مهمترین چیزهایی که زنان باید در مورد رعایت بهداشت خود در دوران قاعدگی بدانند

بهداشت قاعدگی

28 ماه می روز جهانی بهداشت قاعدگی نامیده شده تا آگاهی زنان در مورد مدیریت بهداشت این دوران افزایش پیدا کند و تابوهایی که در مورد پریود علیه زنان و دختران وجود دارد از بین برود.

موسسه خانواده سلامت بنیان- دکتر رویا نصیری، متخصص زنان و زایمان؛ اولین نکته‌ای که در مورد قاعدگی باید به آن توجه داشته باشیم این است که قاعدگی یک بیماری نیست بلکه از منظم‌ترین ساعت‌های بیولوژیک بدن است که از دوران بلوغ آغاز می‌شود و در سن یائسگی به پایان می‌رسد.

این که ما قاعدگی را به‌عنوان روندی فیزیولوژیک برای یک خانم بپذیریم و آن را نوعی عیب، بیماری یا ناپاکی ندانیم، به ما کمک می‌کند که آموزش‌های لازم را ارایه دهیم و تسهیلات و امکانات لازم را برای بهبود وضعیت خانم‌ها در این دوران فراهم کنیم.

آموزش‌های مربوط به قاعدگی از چه طریق باید به دختران ارایه شود؟

با توجه به این که تثبیت شدن بلوغ در دختران با شروع قاعدگی همراه است، باید آموزش‌های لازم، ابتدا از طریق خانواده و مدرسه و بعد از آن برحسب شرایط فرهنگی، جغرافیایی و مذهبی هر جامعه، این آموزش‌ها از طریق نهادهای مختلف ارایه شود.

در خانواده، افراد نزدیک به دختر مانند مادر، خاله یا خواهر بزرگتر باید به تدریج آموزش‌های بهداشتی و روانی قاعدگی را به او ارایه دهند. در مدرسه نیز، اولیای مدرسه یا معلم بهداشت باید نکات آموزشی بهداشت قاعدگی را به دختران توضیح دهند.

اولین واکنشی که ممکن است یک دختر خانم با شروع قاعدگی نشان دهد، ترس و نگرانی است و این سوال برایش پیش می‌آید که باید با این موقعیت جدید چه برخوردی داشته باشد.

وسایل بهداشتی دوران قاعدگی باید در دسترس زنان قرار داشته باشد

با شروع روند قاعدگی یک زن نیازمند حمایت‌هایی در حوزه‌های مختلف است. یکی از حمایت‌هایی که باید از دختر خانم صورت گیرد، حمایت‌های بهداشتی است یعنی فراهم آوردن شرایط بهداشتی برای این که بهداشت آن دوره رعایت شود.

وجود نوار بهداشتی یا پدها و وسایلی مثل تامپون در جامعه ضروری است. از طرف دیگر، باید این وسایل در دسترس باشند و امکان خریداری آنها وجود داشته باشد تا نگرانی بابت تهیه این وسایل به حداقل برسد.

در سرویس‌های بهداشتی عمومی برخی کشورها پدهای بهداشتی برای زنان وجود دارد

نکته دیگری که باید به آن توجه شود، فراهم آوردن وسایل بهداشتی در سرویس‌های بهداشتی عمومی مانند محیط کار، محیط‌های تفریح عمومی و … است. در این مکان‌ها باید حداقل دستمال کاغذی مناسب وجود داشته باشد تا یک خانم بتواند در زمان قاعدگی از آنها استفاده کند. در برخی از جوامع حتی پدهای بهداشتی هم در سرویس‌های عمومی وجود دارد تا اگر فردی به صورت اورژانسی با خونریزی ماهیانه مواجه شد و امکان تهیه وسایل بهداشتی برای او وجود نداشت، بتواند از آن پدها در سرویس‌های بهداشتی عمومی استفاده کند.

در دوران قاعدگی استفاده از چه نوع لباس زیری توصیه می‌شود؟

بهتر است خانم‌ها از لباس‌های زیر پنبه‌ای یا نخی استفاده کنند تا تهویه مناسبی برقرار شود. پدها و تامپون‌هایی هم که مورد استفاده خانم‌ها قرار می‌گیرد نباید بیشتر از زمان مشخصی استفاده شود و باید در زمان مناسبی تعویض شود.

دختری که به سن بلوغ می‌رسد باید از این مسایل آگاهی داشته باشد

هر خانمی باید با شروع دوره بلوغ خود کاملا آگاه به شرایط فیزیولوژیک جدیدی که در سطح بدن و روح و روانش ایجاد شده، باشد. آگاهی باعث می‌شود زن بتواند شرایطی که برایش پیش آمده را مدیریت کند.  

این آگاهی شامل این مساله می‌شود که خانم بداند این خونریزی از داخل رحم اتفاق می‌افتد و نشان‌دهنده این است که سیکل تخمدانی برقرار است و تخمدان تاثیرات خود را روی رحم می‌گذارد. به شرط حامله نبودن زن، این انتظار وجود دارد که به‌صورت ماهیانه و به‌طور متوسط بین 28 تا 35 روز این خونریزی به‌طور دوره‌ای اتفاق بیفتد.

غذاهایی که زنان باید در دوران قاعدگی مصرف کنند

در طی دوران قاعدگی مسایلی مثل الگوهای تغذیه‌ای مناسب باید رعایت شود. توصیه می‌شود مواد غذایی حاوی آهن مثل جگر، حبوبات، گوشت، نان‌های سبوس‌دار و سبزیجات دارای برگ‌های تیره بیشتر مصرف شود. غذاهایی که حاوی ویتامین‌های گروه B هستند مثل جوانه‌ها، سبوس‌های مختلف و میوه‌ها نیز به بهتر کردن شرایط در این وضعیت کمک می‌کنند. حتما توصیه می‌شود که مایعات به قدر کافی خورده شود تا هم بتواند حجم خون از دست رفته را در رگ‌ها جایگزین کند، هم این که به حفظ بهداشت ناحیه تناسلی کمک نماید.

روش صحیح شستشوی ناحیه تناسلی در دوران پریود

تصورات غلطی مثل این که در دوران قاعدگی، شستشوی ناحیه تناسلی ممنوع است باید فراموش شود. اتفاقا در این دوران، توصیه می‌کنیم که این کار انجام شود، به‌ویژه بهتر است ناحیه تناسلی را از جلو به عقب شستشو دهند. روی این نکته هم باید تاکید داشته باشم که شستشو از عقب به جلو به هیچ وجه انجام نشود تا آلودگی‌های مقعد به واژن منتقل نشود.

در هنگام شستشو نیازی به استفاده از صابون یا مواد شستشودهنده خاصی نیست و معمولا استفاده از آب کفایت می‌کند.  

این باور که نباید در دوره قاعدگی، حمام برویم، غلط است

یکی از باورهای غلطی که در مورد قاعدگی وجود دارد این است که زنان نباید در این دوران دوش بگیرند اما این باور اصلا پذیرفته نیست. اتفاقا توصیه می‌کنیم خانم‌ها استحمام کنند چون حمام گرم در حد معقول باعث شل شدن عضلات و کم شدن درد می‌شود.

راه‌هایی برای کاهش درد پریود

استفاده از گرمی موضعی مانند حوله گرم یا کیسه آب‌گرم در زیر شکم نیز به کاهش درد کمک می‌کند. در صورت وجود درد بیشتر، توصیه می‌کنیم خانم‌ها از مسکن استفاده کنند که البته این کار باید با تجویز پزشک انجام شود. همچنین، اگر فرد اهل ورزش و نرمش است، در صورتی که این ورزش‌ها سبک باشد، امکان ادامه آنها در دوران قاعدگی وجود دارد اما انجام ورزش‌های سنگین و حرفه‌ای توصیه نمی‌شود.

در صورت وجود بوی نامطبوع باید چه کاری انجام دهیم؟

در صورت وجود بوی نامطبوع در دوره قاعدگی، توصیه می‌کنیم که حتما با پزشک خود مشورت کنید و این موضوع را به حساب خون باقیمانده و موارد مشابه نگذارید.

خانواده و جامعه چگونه می‌توانند از زنان حمایت روانی کنند؟   

نکته بعدی که باید مورد توجه قرار گیرد، بهداشت روانی خانم‌ها در دوران قاعدگی است. باید حمایت‌هایی از طرف خانواده، محیط کار و اجتماع وجود داشته باشد تا جلوی نگرانی‌ها و استرس خانم‌ها در این دوره گرفته شود.

در دوران قاعدگی زن نباید در محیط کار، نگران از دست دادن کار خود و مورد درک قرار نگرفتن از سوی دیگران باشد. در فضای خانه هم باید حمایت‌های عاطفی کافی وجود داشته باشد چون ممکن است زنان در این دوران، به لحاظ عاطفی ضعیف شوند و تغییرات خلق‌وخو پیدا کنند. افرادی که در خانه یا جامعه با زنان سروکار دارند باید از شرایط دوران قاعدگی آگاه باشند و بتوانند به همراه زن این شرایط را مدیریت کنند و از تنش‌ها، نگرانی‌ها و استرس‌ها تا حد امکان کاسته شود.

بهتر است در مورد قاعدگی به مردان نیز آموزش داده شود

حتی به شرط فراهم بودن بستر اجتماع، توصیه می‌شود که آموزش‌هایی به پسران و مردان هم داده شود تا درک بیشتری نسبت به شرایط زنان در این دوران داشته باشند.

 

مطالب مرتبط: 

غذاهایی که در دوران بلوغ به کمک دختران می‌آیند

چه زمانی باید به فکر درمان علایم سندرم پیش از قاعدگی باشیم؟/// راه های درمان

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *