تماشای زندگی دیگران در اینستاگرام چه مشکلاتی در زندگی زوج ها به وجود میآورد؟
اینستاگرام با نمایش تکههای مثبت زندگی دیگران، این حس را به افراد میدهد که دیگران از من خوشحالتر، موفقتر و ثروتمندتر هستند.
موسسه خانواده سلامت بنیان – دکتر علی شیخالاسلامی، روانشناس؛ اگر شما هم زیاد اهل اینستاگرامگردی هستید و در عین حال، احساساتی مانند حسرت و افسردگی و حتی مشکلاتی در زندگی زناشویی را تجربه میکنید، یکی از دلایل آن میتواند تماشای زندگی مردم در این فضا باشد.
اینستاگرام و برشهایی عالی از یک زندگی معمولی
در اینستاگرام یک زندگی برشخورده به تصویر کشیده میشود و افراد معمولا برشهای مطلوب زندگی خود را به تصویر میکشند و بدیهای آن را مخفی میکنند. بنابراین، کسانی که زیاد در اینستاگرام میچرخند، فقط با جنبههای مثبت زندگی دیگران روبهرو میشوند و جنبههای منفی آن را نمیبینند.
در نتیجه، این افراد در ذهن خود، جنبههای مثبت زندگی دیگران را به عنوان همه زندگی آن فرد در نظر میگیرند، با جنبههای منفی زندگی خودشان مقایسه میکنند و بهصورت دائم احساس حسرت و عقبماندگی را تجربه میکنند. این مساله باعث میشود زندگی خودشان و جنبههای مثبت آن به چشمشان نیاید و زندگی دیگران را رویایی ببینند و دچار افسردگی شوند.
حتی این موضوع برای سلبریتیهای مشهور هم رخ میدهد. بهطوریکه، سلنا گومز به دلیل افسردگی، پیج اینستاگرام خود که 237 میلیون فالوئر داشت را بست تا حالش خوب شود.
بهطور کلی، از آنجایی که در اینستاگرام، تکههای مثبت زندگی به نمایش درمیآید، این حس را به افراد میدهد که دیگران از من خوشحالتر، موفقتر و ثروتمندتر هستند و تفریحات بیشتری دارند و من هیچیک از احساسات آنها را در زندگی تجربه نمیکنم. در نهایت، این احساسات منجر به افسردگی میشود.
به همین دلیل، وقتی در اینستاگرام با برشهایی از زندگی دیگران مواجه میشویم، باید به یاد داشته باشیم آن چیزی که ما میبینیم با آن چیزی که حقیقت زندگی آدمهاست، تفاوت دارد.
فضای اینستاگرام یک فضای نمایشی است و بسیاری از آدمها در این فضا دوست دارند خودشان را نمایش دهند و به رخ دیگران بکشند. بنابراین، بسیاری از جنبههایی که در اینستاگرام به نمایش میگذارند، فیک و ساختگی است. مثلا شاید به یک رستوران بروند که رستوران چندان خوبی هم نباشد و لذت چندانی هم از آن نبرند، اما سعی میکنند این موضوع را به شکلی در اینستاگرام منعکس کنند که لذت بسیار زیادی میبرند. یا مثلا مسافرت یا تفریحی که دارند، شاید آنقدر که به تصویر میکشند، برایشان خوشایند نباشد. با این حال، این موضوع حسرتهایی را برای دنبالکنندگان این افراد ایجاد میکند.
پس قبل از این که وارد اینستاگرام شوید، بهتر است بدانید که این فضا یک فضای کاملا نمایشی است و نمیتوانید به چیزی که افراد از خودشان نشان میدهند، کاملا اعتماد کنید و براساس آن، زندگی خودتان را قضاوت کنید.
زمان مناسب برای استفاده از اینستاگرام
نکته دیگری که در هنگام استفاده از اینستاگرام باید مدنظر داشت این است که معمولا وقتی در این فضا وقت میگذرانیم، زمان را فراموش میکنیم و ممکن است ساعات بسیار زیادی را در این فضا سپری کنیم. این موضوع ممکن است مشکلاتی بین زن و شوهرها یا زوجین و فرزندانشان ایجاد کند.
بنابراین، توصیه میشود اعضای خانواده، زمانهای خاصی را برای استفاده از این فضا مشخص کنند و بقیه زمان خود را برای در کنار هم بودن استفاده کنند تا صمیمیت خانوادگیشان از بین نرود.
معضل مهم حریم خصوصی
یکی دیگر از معضلاتی که برای بسیاری از زن و شوهرها در زمینه استفاده از اینستاگرام به وجود میآید، نوع ارتباط با جنس مخالف است. وقتی خانمی فالوئرهای آقا پیدا میکند یا برعکس یا یکی از آنها پست جنس مخالف را لایک میکنند یا برای او کامنت میگذارند، ممکن است چالشهایی بین آنها ایجاد شود.
از سوی دیگر، زوجین باید حریم خصوصی خود را در این فضا مشخص کنند که تا چه حد میخواهند مسائلی که دارند خصوصی بماند. یکسری از مسائل زندگی افراد در سطح عمومی میتواند مطرح شود، اما برخی دیگر از مسائل فقط در سطح دوستان یا خانواده امکان مطرح شدن دارد و سایر مسائل نیز باید در حریم خصوصی خانواده باقی بماند.
بهتر این است که زن و شوهرها خط قرمزهایی که در این زمینهها دارند را با یکدیگر مطرح کنند و روی خطوط مشترکی توافق داشته باشند و براساس آنها رفتار کنند تا چالش خاصی به وجود نیاید.
وقتی اینستاگرام یک تیغ دو لبه میشود
این نکته را هم در نظر داشته باشید که فضای مجازی و اینستاگرام، یک فضای خصوصی و امن نیست و همه چیز در این فضا مستندسازی میشود.
مثلا وقتی در این فضا پشت سر یک نفر بدگویی میکنیم، مستنداتی از خودمان به جا میگذاریم که امکان دارد روزی آن فرد، این مستندات را ببیند. بنابراین، باید حواسمان را در این زمینه جمع کنیم تا باعث دلخوری، ناراحتی و ایجاد چالش نشویم.
از سوی دیگر، افراد میتوانند از عکسها و فیلمهایی که در اینستاگرام میگذاریم به راحتی سوءاستفاده کنند و با استفاده از تکنولوژیهای جدید تصاویر جعلی در وضعیتهای نامناسب از ما بسازند و منتشر کنند.
در مجموع، باید یاد بگیریم که حریم خصوصی خود را در فضای مجازی به خوبی حفظ کنیم. اگر به خاطر داشته باشید، اوباما، رئیسجمهور پیشین آمریکا در دیداری که با دانشآموزان داشت به آنها میگفت هر ردی که از خود در این فضا به جا بگذارید، بعدا میتوان علیه خودتان از آن استفاده کرد.
البته، این عامل میتواند باعث تبدیل شدن این فضا به یک فضای خوب و سالم هم بشود. یعنی آدمها رفتارهای درست و اخلاقی را در این فضا داشته باشند و رعایت بسیاری از مسائل را بکنند.
همچنین، این فضا جنبه آموزشی بسیار بالایی دارد، بهطوریکه اگر افراد بتوانند منابع معتبر را تشخیص دهند و سواد رسانهای خوبی داشته باشند، میتوانند بهعنوان یک دانشگاه از این فضا استفاده کنند. مثلا یوتیوب یک دانشگاه بزرگ است که بسیاری از آموزشها را بهصورت رایگان در اختیار مردم را قرار میدهد و میتواند در زمینه ایجاد عدالت آموزشی، کمککننده باشد.
گسترش روابط و تسهیل بسیاری از کارهای روزمره، از دیگر ویژگیهای مثبت فضای مجازی است.
در واقع، میتوان گفت فضای مجازی یک تیغ دو لبه است که هم میتواند فرصت و هم میتواند تهدید باشد. اگر ما با آگاهی و سواد کافی وارد این فضا شویم، میتوانیم از فرصت آن برای رشد خود استفاده کنیم، اما در غیر این صورت، میتواند آسیبزا باشد.