این 24 گام محکم را بردارید تا اعتماد به نفس تان زیاد شود
لازمه این که بخواهیم بر اساس انتظارات دیگران رفتار کنیم این است که توانایی های خودمان را نادیده بگیریم و بر اساس علایق درونی مان رفتار نکنیم. در این صورت احتمال بسیار دارد که دچار شکست های متوالی، افسردگی و درماندگی شویم و اعتماد به نفس خود را از دست بدهیم.
موسسه خانواده سلامت بنیان، زهرا رضیئی، روانشناس؛ حتما زمان هایی برایتان پیش آمده که احساس می کنید نمی توانید در کاری موفق شوید، شکست می خورید یا این که هر چه تلاش می کنید به نتیجه مطلوب نمی رسید. زمانی که با تردید و دودلی روبرو هستید، وقتی با ترس به سمت کاری می روید، زود عصبانی می شوید، زود احساس درماندگی می کنید و وقتی همه چیز در نظرتان منفی و یأس آور باشد در دنیای من ضعیف قرار دارید.
در ریشه یابی این گونه مسایل می بینیم که افراد به این موارد فکر می کنند: “من نمی توانم موفق شوم”، “توانایی لازم را ندارم”، “من دیگه به شادابی و سر زندگی قبل نیستم”، “من دیگه انرژی قبلی را برای انجام کارها ندارم” و … .
زمانی که از تلاش برای رسیدن به آرزوهایمان دست بر می داریم، اینجاست که باید بگوییم به خودمان اعتماد نداریم و به عبارتی اعتماد به نفسمان کاهش پیدا کرده است.
چرا اعتماد به نفس نداریم؟
اما سوال مهمی که مطرح می شود این است که چرا این اتفاق می افتد؟ برای پاسخگویی به این سوال ابتدا لازم است در مورد شیوه اسناد دهی و انتظارات دیگرا ن صحبت کنم. اسناد دهی یعنی در موقعیتی که در آن شکست خورده ایم علل شکست را درونی، ناپایدار و اختصاص بدانیم یا علل شکست خود را به عوامل بیرونی، ناپایدار و کلی نسبت دهیم.
به عنوان مثال ما در امتحانی شرکت کرده ایم اما قبول نشدیم. در این مورد اگر بگوییم “امتحان سخت بود”، “همیشه امتحانم خراب می شود” و “همیشه در کارهایم مشکل دارم” این سبک اسناددهی یک سبک بیرونی، پایدار و کلی است و البته پر واضح است که این سبک ویرانگر است. ولی اگر در مواجهه با شکست بگوییم “من درس نخواندم”، “این بار خراب کردم” یا مثلا “در درس فیزیک مشکل دارم”، این سبک درونی، ناپایدار و اختصاصی است و ما را به تلاش بیشتر برای رسیدن به موفقیت فرا می خواند.
تأثیر انتظارات دیگران روی اعتماد به نفس ما
گاهی اوقات انتظارات دیگران روی اعتماد به نفس ما تأثیر می گذارد. مثلا وقتی فردی مدام به دنبال ارایه تصویری از خود و توانایی هایش به جهان پیرامون باشد تا مورد تأیید قرار بگیرد و تمام فعالیت هایش را بر اساس انتظارات دیگران و مورد تأیید قرار گرفتن تنظیم می کند، این سوال مطرح می شود که آیا این روش درست است؟
لازمه این که بخواهیم بر اساس انتظارات دیگران رفتار کنیم این است که توانایی های خودمان را نادیده بگیریم و بر اساس علایق درونی مان رفتار نکنیم. به عبارت دیگر، ما باید خودمان را نادیده بگیریم تا بتوانیم انتظارات دیگران را برآورده کنیم. در این صورت احتمال بسیار دارد که دچار شکست های متوالی، افسردگی و درماندگی شویم. این در حالی است که اگر بتوانیم نقاط ضعف و قوت خودمان را شناسایی کنیم و بر اساس توانایی ها و رضایت درونی خودمان دست به انجام کاری بزنیم مسلما موفق تر عمل خواهیم کرد.
خود و توانایی هایتان را باور داشته باشید
اولین گامی که باید برای داشتن اعتماد به نفس و موفق تر عمل کردن برداریم این است که قبل از هر چیز باور عمیقی نسبت به توانایی های خود داشته باشیم، خود را بپذیریم و برای خودمان و توانایی هایمان ارزش قائل شویم.
این 18 گام محکم را بردارید تا اعتماد به نفس تان زیاد شود
در ادامه این مطلب، به نکاتی اشاره می کنیم که با استفاده از آنها می توانید اعتماد به نفستان را بیشتر کنید:
1. توانایی ها و نقاط ضعف و قدرت خودمان را بشناسیم تا بتوانیم فعالیت هایمان را بر اساس آنها تنظیم کنیم نه بر اساس انتظارات دیگران. به یاد داشته باشید که توانایی های هر فرد متفاوت از دیگری است.
2. اهداف واقعی داشته باشید که امید بیشتری به انجام رسیدن آن داشته باشید و برای آن برنامه ریزی کنید. همچنین، اهداف خود را مکتوب کنید.
3. اگر موفقیتی به دست آوردید هر چند کوچک خود را تشویق کنید و برای خودتان هدیه بخرید.
4. سعی کنید هر کاری را که شروع می کنید آن را به اتمام برسانید.
5. خود را سرزنش نکنید.
6. خود را با دیگران مقایسه نکنید.
7. از موفقیت های گذشته خود لیستی تهیه کنید و هر چنداز گاهی به آن نگاهی بیاندازید.
8. با ترس های خود روبرو شوید.
9. به سلامت جسم و روح خود اهمیت بدهید.
10. از شکست ها درس بگیریم چون آنها نشانگرهایی هستند که متوجه بشویم راهمان اشتباه است پس باید به دنبال خلق راه جدیدی باشیم.
11. مسئولیت اشتباهاتمان را بپذیریم.
12. خودتان را بابت اشتباهاتمان ببخشید.
13. با ارزش های خودتان زندگی کنید.
14. خودتان را بر اساس استانداردهای غیر واقعی مورد قضاوت قرار ندهید.
15. از آنچه هستید لذت ببرید و با آن سازگار شوید.
16. در حال زندگی کنید و بدانید هر شرایط سنی مزایا و زیبایی های خاص خود را دارد.
17. هنگام راه رفتن قدم های استوار و محکمی داشته باشید.
18. در هنگام صحبت کردن قوی و قاطع باشید.
19. مثبت حرف زدن، مثبت فکر کردن یا نوشتن افکار مثبت ما را از لحاظ جسمی وذهنی قوی تر می کند.
20. همه چیز کامل اتفاق می افتد حتی اگر اوضاع بر وفق مراد ما نباشد اما باید باور داشته باشیم که خیر من در این چیزی است که دارد اتفاق می افتد و ما از این اتفاقات درس می گیریم و تکامل پیدا می کنیم.
21. مقابل آینه بایستید و از خودتان تعریف کنید.
22. از طرد شدن نترسید و یادتان باشد که این انتظار اشتباهی است که بخواهیم همیشه مورد پذیرش و تایید دیگران باشیم.
23. توقعات خود را کاهش دهید.
24. مشکلات را بزرگ نکنید و بدانید همیشه برای حل مشکل دست کم یک راه حل وجود دارد.
مطالب مرتبط: