یائسگی زنان؛ دوره جدیدی از زندگی که در کنار دردسرهایش، مزایای مهمی هم دارد

یائسگی-زنان1

کسی منکر نمی‌شود که یائسگی زنان ، آنها را مستعد ابتلا به برخی از مشکلات جسمی و روحی می‌کند، اما آیا به این فکر کرده‌اید که این دوران، مزایایی هم برای زنان دارد؟

 

موسسه خانواده سلامت بنیان – یکی از دوره‌های مهم زندگی زنان، دوره یائسگی است، یعنی زمانی که بالاخره بعد از چند دهه، دیگر پریود نمی‌شوند و این به منزله پایان دوره فرزندآوری آنهاست. یائسگی زنان معمولا به‌عنوان دوره‌ای تلقی می‌شود که آنها برخی از توانایی‌های خود را از دست داده و دچار بیماری‌های مختلف می‌شوند. با این حال، می‌توان برخی از علائم یائسگی را با تغییر سبک زندگی کنترل کرد. از سوی دیگر، این دوره مزایای زیادی هم برای زنان دارد که کمتر به آنها پرداخته می‌شود.

یائسگی زنان در چه سنی اتفاق می‌افتد؟

سن شروع یائسگی در میان زنان مختلف، متفاوت است، اما معمولا زنان بین 45 تا 50 سالگی وارد این دوره جدید از زندگی خود می‌شوند. البته، به خاطر داشته باشید که یائسگی به یک باره اتفاق نمی‌افتد و معمولا زنان از چند سال قبل علائم آن را تجربه می‌کنند. زمانی می‌توان گفت که یک زن قطعا یائسه شده است که مدت یک سال از زمان توقف پریود او گذشته باشد.

برخی از زنان قبل از 40 سالگی دچار یائسگی می‌شوند که به این موارد، «یائسگی زودهنگام» گفته می‌شود. البته، این مساله متداول نیست و معمولا به دلیل وجود برخی بیماری‌ها و جراحی‌هایی مانند درآوردن تخمدان یا رحم صورت می‌گیرد.

زنان - یائسگی زنان؛ دوره جدیدی از زندگی که در کنار دردسرهایش، مزایای مهمی هم دارد

علائمی که از یائسگی زنان خبر می‌دهد

زمانی که زنان در آستانه یائسگی قرار دارند، علائم مختلفی را تجربه می‌کنند که البته، این علائم در همه زنان یکسان نیست. برخی از این نشانه‌ها عبارتند از:

  • به هم ریختگی قاعدگی: اولین علامتی که نشان می‌دهد یک زن در آستانه یائسگی قرار دارد این است که پریود او به هم می‌ریزد. به این شکل که دوره قاعدگی او نظم همیشگی خود را از دست می‌دهد و ممکن است کوتاه‌تر یا بلندتر شود. همچنین، پریود او زودتر یا دیرتر از موقع آغاز می‌شود و به پایان می‌رسد. شدید شدن یا کاهش خونریزی نیز نشانه دیگری از این مساله است.
  • گُر گرفتگی: بیشتر زنان در دوره یائسگی، گُر گرفتگی و تعریق شبانه را تجربه می‌کنند. گُر گرفتگی معمولا بین 30 ثانیه تا 5 دقیقه طول می‌کشد و در برخی از زنان، شدید و در برخی دیگر، خفیف است. با این حال، نگران نباشید، چون قرار نیست تا آخر عمر با این مشکل درگیر باشید و چند سال بعد از یائسگی، گُر گرفتگی هم از بین می‌رود.
  • خشکی واژن: یائسگی زنان، برخی مشکلات مانند خشکی یا خارش واژن را برای آنها به همراه دارد. در این شرایط، رابطه جنسی ممکن است با درد همراه باشد و به همین دلیل، برخی از زنان در این دوران، لذت چندانی از سکس نمی‌برند. این در حالی است که استفاده از مرطوب‌کننده‌هایی مانند ژل لوبریکانت می‌تواند این مشکل را کاهش دهد.
  • تغییرات خلقی: یکی از شکایت‌هایی که زنان از دوران یائسگی دارند این است که مشکلاتی مانند زودرنجی، افسردگی و اضطراب سراغ آنها می‌آید و آنها تحریک‌پذیرتر و غمگین‌تر می‌شوند.
  • اختلال در خواب: بسیاری از زنان وقتی درگیر یائسگی می‌شوند، معمولا خواب‌شان به هم می‌خورد و مشکلاتی مانند دیر به خواب رفتن و زود از خواب بیدار شدن، آنها را رنج می‌دهد. این مساله باعث می‌شود زنان در طول روز زودتر خسته و کلافه شوند.
  • تغییرات جسمی: یائسگی زنان با برخی از علائم جسمی، مثل خشکی و چروک شدن پوست، افزایش وزن، چاقی شکمی، نازک شدن موها، درد مفاصل و غیره همراه است.

.jpg - یائسگی زنان؛ دوره جدیدی از زندگی که در کنار دردسرهایش، مزایای مهمی هم دارد

راهکارهایی که باعث کاهش عوارض یائسگی زنان می‌شود

اگر زنان بخواهند دوران یائسگی را با کمترین مشکل شروع کنند و در طول این دوران نیز از علائم این مساله کمتر رنج ببرند، لازم است تغییراتی در سبک زندگی خود به وجود بیاورند و برخی نکات را رعایت کنند. اگر رعایت این نکات قبل از رسیدن به سن یائسگی انجام گیرد، تاثیر زیادی در این مساله خواهد داشت.

 رعایت نکات زیر، دوران یائسگی زنان را راحت‌تر خواهد کرد:

  • تکنیک‌های خنک‌سازی بدن در هنگام گُر گرفتگی: کم کردن لباس‌ها و پوشیدن لباس‌های نخی و به رنگ روشن، اولین اقدام برای کاهش گُر گرفتگی است. اما جدا از آن بهتر است همیشه بادبزن یا وسیله‌ای خنک‌کننده به همراه داشته باشید. مصرف آب کافی و آبمیوه‌های طبیعی خنک را هم جدی بگیرید.
  • خواب آرام: خواب خوب و کافی کمک می‌کند دوران یائسگی را راحت‌تر سپری کنید، پس تمام نکاتی که باعث می‌شود خواب بهتری داشته باشید را رعایت کنید. برای رسیدن به این هدف، از چرت زدن در روز جدا خودداری کنید. همچنین، موبایل و لپ تاپ را قبل از خواب کنار بگذارید تا مخل آسایش شما نشوند. از سوی دیگر، قبل از خواب غذاهای سنگین نخورید و مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار، مانند چای و قهوه را نیز به حداقل برسانید .انجام تکنیک‌های ریلکسیشن نیز در این زمینه بسیار موثر خواهد بود.
  • بهبود خلق و خو: مشکلاتی روحی ناشی از یائسگی زنان ، آنها را بسیار آزار می‌دهد. برای کاهش این علائم چاره‌ای ندارید جز این که اطراف خود را با آدم‌های مثبت و شاد پر کنید و وقت خود را با آنها بگذرانید. پرداختن به کارهای مورد علاقه و سرگرمی‌های مناسب نیز تاثیر بسیار زیادی در بهبود روحیه شما خواهد داشت.
  • موادغذایی موردنیاز: مصرف برخی از موادغذایی می‌تواند به کاهش عوارض یائسگی کمک کند. از میان این مواد می‌توان به سویا، تخم آفتابگردان، انواع میوه‌ها و سبزیجات، عدس، نخود و دانه کتان اشاره کرد. برخی گیاهان دارویی مانند پنج انگشت یا ویتكس و روغن گل پامچال نیز در این زمینه بسیار موثر هستند. به‌طور کلی، بهتر است زنان یائسه از همه گروه‌های غذایی در رژیم خود استفاده کنند، اما اگر به هر دلیلی امکان این کار وجود نداشت، استفاده از مکمل‌ها نیز مفید خواهد بود، البته با مشورت پزشک.
  • ورزش منظم: زنانی که به‌طور منظم ورزش می‌کنند، کمتر به مشکلات مرتبط با یائسگی مانند افزایش وزن و پوکی استخوان مبتلا خواهند شد. آنها همچنین، خواب بهتری را تجربه خواهند کرد و خلق و خوی بهتری خواهند داشت.

زنان1 - یائسگی زنان؛ دوره جدیدی از زندگی که در کنار دردسرهایش، مزایای مهمی هم دارد

مزایایی که یائسه شدن برای زنان دارد

وقتی از یائسگی زنان صحبت می‌شود، معمولا بخش‌های منفی این قضیه به ذهن می‌رسد، گویی این دوره از زندگی زنان هیچ‌گونه ویژگی مثبتی ندارد. با این حال، این دوره دارای مزایای مختلفی برای زنان است و زندگی آنها را از برخی جهات راحت‌تر و دلپذیرتر می‌کند. می‌پرسید چه مزایایی؟ ادامه مطلب را بخوانید.

  • خداحافظی با PMS و آزار و اذیت‌های پریود

بسیاری از زنان با سندرم پیش از قاعدگی PMS درگیر هستند و علائمی مانند دردهای عضلانی، افسردگی و اضطراب، عصبی شدن، خستگی شدید و غیره را تجربه می‌کنند. وقتی هم که پریود شروع می‌شود دردهای شدید، نوسانات خلقی و خونریزی زیاد، آنها را ضعیف و آسیب‌پذیر می‌کند. بدی ماجرا این است که این احساسات ناخوشایند هر ماه تکرار می‌شود. پس وقتی یائسگی از راه می‌رسد و زنان از این دردها و ناراحتی‌ها نجات پیدا می‌کنند، قطعا به دوره خوشایندی از زندگی می‌رسند.

  • سکس بدون ترس از بارداری

بسیاری از زنان در دوران قبل از یائسگی، حتی اگر مراقبت‌های لازم را برای جلوگیری از بارداری انجام دهند، باز هم نگران‌ هستند که مبادا ناخواسته حامله شوند. به همین دلیل، معمولا سکس آنها همراه با ترس و نگرانی است. با این حال، این نگرانی برای زنان یائسه وجود ندارد و آنها می‌توانند با ذهنی راحت‌تر و آزادتر از سکس خود لذت ببرند.  

  • پایان سردردهای هورمونی

بسیاری از زنان، سردردهای هورمونی مربوط به پریود را تجربه می‌کنند. دلیلش هم این است که در دوره پریود، سطح هورمون‌های استروژن و پروژسترون دچار نوسان می‌شود. این در حالی است که یائسگی باعث کاهش سطح این هورمون‌ها خواهد شد و به این ترتیب، سردردهای هورمونی کمتر می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *