والدین چگونه میتوانند استفاده بچهها از گوشی هوشمند را مدیریت کنند؟
استفاده از گوشی هوشمند بسیار اعتیادآور است و اگر صرفا از کودک بخواهید این کار را کنار بگذارد، نه تنها اثری ندارد، بلکه باعث شروع یک جنگ تمام عیار با فرزندتان میشود.
موسسه خانواده سلامت بنیان- راضیه جلالی، روانشناس؛ این روزها بسیاری از والدین از این که فرزندشان دائم به گوشی هوشمند ، لپتاپ یا کامپیوتر خیره میشود، ناراحت هستند و در این رابطه، کشمکشهای زیادی با او دارند. والدین در این شرایط از فرزند خود میخواهند به جای خیره شدن طولانیمدت به مانیتورها کار دیگری انجام دهد، اما او عصبانی میشود و حالت دفاعی به خود میگیرد.
استفاده از گوشیهای هوشمند و بازیهای کامپیوتری بسیار اعتیادآور است و هر چه کودک بیشتر با آنها سروکار داشته باشد، بیشتر ترغیب به استفاده از آن میشود. این نوع اعتیاد هم مانند اعتیادهای دیگر، فرد را درگیر میکند و اگر صرفا از او بخواهید این کار را کنار بگذارد، نه تنها اثری ندارد، بلکه باعث شروع یک جنگ تمام عیار با فرزندتان میشود.
چه زمانی کودک برای داشتن گوشی هوشمند آماده است؟
یکی از دغدغههای والدین این است که فرزند آنها چه زمانی آمادگی لازم برای داشتن گوشی هوشمند را دارد. بهطور کلی، میتوان گفت فرزندان شما میتوانند از 10 تا 14 سالگی برای استفاده گوشی هوشمند یا دستگاههای مشابه آماده باشند. با این حال، رفتارهایی که فرزندان از خود نشان میدهند، مشخص میکند که آیا آنها میتوانند مسئولیت بیشتری در قبال خودشان بپذیرند یا خیر.
برای ارزیابی این موضوع و این که آیا کودک آمادگی داشتن گوشی تلفن همراه را دارد یا خیر، میتوانید سوالات زیر را از خود بپرسید:
- فرزند من چگونه از تکنولوژیهای در دسترس خود استفاده میکند؟ مثلا آیا محدودیتهای زمانی استفاده از بازیهای ویدیویی را رعایت میکند یا خیر؟
- آیا فرزند من در سایر بخشهای زندگی خود رفتار خوبی نشان میدهد یا خیر؟
- آیا فرزند من مسئولیتهای بزرگتر مثل کمک در منزل را برعهده میگیرد یا خیر؟
- آیا اگر فرزند من در زندگی دچار مشکل شود به من اطلاع میدهد یا خیر؟
- آیا فرزند من با قوانینی که برای نحوه و زمان استفاده از این وسایل برای او مشخص میکنم، موافقت میکند یا خیر؟
- آیا او میتواند پاسخگوی اعمال و رفتار خود باشد؟
- آیا او میتواند بدون تکانشگری از عهده امور برآید؟
- آیا او با مشکلاتی دست و پنجه نرم کرده که من نگران هستم این مشکلات با استفاده از گوشی هوشمند تشدید شود؟
قبل از خرید گوشی چه باید کرد؟
قبل از این که برای فرزندتان لپتاپ یا موبایل بخرید، مطمئن شوید که هم شما و هم او برای اتفاقات بعد از آن آماده هستید. این آمادگی شامل آموزش مداوم است، از جمله:
- توافق روی قوانینی برای زمان استفاده از این وسایل
- مشخص کردن میزان کنترل والدین و انتخاب برنامهها
- صحبت کردن در مورد چیزهایی که بچهها میتوانند ببینند
مشکلاتی که کودکان را تهدید میکند
یکی از نگرانیهای جدی که در زمینه استفاده کودکان از گوشیهای هوشمند و اینترنت وجود دارد این است که آنها مورد آزار و اذیت سایبری قرار بگیرند. این مشکل بهطور ویژه، زمانی موجب نگرانی است که کودکان از تاثیر اعمال خود در فضای آنلاین آگاه نباشند. به همین دلیل، وقتی میخواهید به کودک خود اجازه استفاده از اینترنت و گوشیهای هوشمند را بدهید، حتما باید با آنها گفتگوی شفاف و صادقانهای در این باره داشته باشید و آنها را از خطرات موجود، آگاه کنید.
یکی دیگر از آسیبهایی که استفاده طولانیمدت از گوشی هوشمند برای بچهها دارد، این است که نور آبی ساطع شده از این گوشیها با الگوهای خواب تداخل پیدا میکند و به خواب رفتن یا خواب ماندن کودک را با مشکل مواجه میکند. این مساله منجر به بروز مشکلات زیادی از جمله خستگی، تحریکپذیری و عملکرد ضعیف تحصیلی میشود.
از سوی دیگر، تعجبی ندارد اگر کودکان در گوشی هوشمند خود به محتوای نامناسب برخورد کنند. این مساله میتواند آنها را در معرض ادبیات، تصاویر و ایدههای مضر قرار دهد و روی سلامت روانی و عاطفی آنها تاثیر منفی بگذارد. بنابراین، مهم است که فعالیت اینترنتی فرزندتان را در گوشی همراه پیگیری کنید و کنترلهای لازم را برای مسدود کردن محتوای نامناسب داشته باشید.
راهکارهایی که خطر استفاده از گوشی هوشمند را برای بچهها کاهش میدهد
در ادامه به راهحلهایی اشاره شده است که مشکلات شما در زمینه استفاده کودک از گوشی هوشمند مانند زمان زیاد استفاده از آن را کاهش میدهد و همچنین، تاثیرات منفی استفاده از این وسایل را برای خود کودک کمتر میکند.
1. ابتدا تصمیم بگیرید که چه مقدار وقت برای تماشای انواع صفحههای نمایش کافی است، مثلا هر روز یک ساعت. سپس فهرست برنامههای پیشنهادی خود را به فرزندتان بدهید. منتظر ابراز ناراحتی زیادی از سوی فرزندتان باشید، اما سعی کنید استوار و با محبت برخورد کنید. نگران نباشید، چون بعد از گذشت حدود دو هفته، کودک شما شاد و پر انرژی خواهد شد.
۲. اگر فرزندتان در اوقات خاصی، مثلا بعد از شام از تبلت یا گوشی استفاده میکند، برای این زمانها فعالیتهای خاص طراحی کنید، مثل دیدار با دوستان، رفتن به فروشگاه برای خرید یا قدم زدن با خانواده. اگر در مورد قطع استفاده یا کم کردن ساعت استفاده کودک از گوشی هوشمند مصمم باشید او نیز این عادت را ترک میکند و به احتمال زیاد خودش کارهای دیگری برای انجام دادن، پیدا خواهد کرد.
3. کامپیوتر و دستگاههای بازی را به قسمتی از خانه منتقل کنید که چندان راحت و خوشایند نباشد و در آنجا خوراکی قرار ندهید تا کودک بخواهد زودتر از آنجا خارج شود.
4. گوشی هوشمند، کامپیوتر یا تبلت را به تعمیرگاه ببرید و اجازه دهید مدت طولانی در آنجا بماند. در طول این مدت، انواع جایگزینهای متنوع را در اختیار فرزندتان قراردهید تا زمانی که این وسایل به خانه بازگردانده شوند، راحتتر بتوانید اعتیاد فرزندتان به استفاده از آنها را مدیریت کنید.
5. بازیهای مناسب را گلچین کنید و به فرزندتان بگویید که نمیتواند به هر نوع بازی که میخواهد، دسترسی داشته باشد.
مطالب مرتبط:
13 بازی که باعث افزایش دقت و تمرکز کودکان می شود
روش درست برخورد با بچه هایی که فیلم های پورن تماشا می کنند
چگونه می توانیم بازی های اینترنتی بچه ها را مدیریت کنیم؟