تغذیه و سلامت

گرمازدگی را ضربه فنی کنید// نسخه های ابن سینا و زکریای رازی برای افراد گرمازده

به گفته ابوعلی سینا، دوغ ترش برای گرمازدگی مناسب است. فرد آفتاب‌زده ‌شده بهتر است در سایه بنشیند و پای خود را در آب سرد بشوید و اگر تشنه بود اندک‌اندک از ظرفی با دهانه باریک آب بنوشد.

 

به گزارش موسسه خانواده سلامت بنیان، درست است که تابستان فصل تعطیلات و تفریح و مسافرت است و لحظه های خوشی را ایجاد می کند اما غالبا در این فصل هوا به اندازه ای گرم می شود که برای خیلی از ما تحمل آن بسیار دشوار است و حتی بسیاری از افراد هستند که در تابستان به دلیل گرمای شدید دچار گرما زدگی می شوند. در این گزارش در مورد راهکارهایی برای جلوگیری از گرمازدگی و در صورت ابتلا، به راهکارهایی برای درمان این مشکل اشاره می کنیم.

 

ساعات ممنوع بیرون رفتن

برای پیشگیری از گرمازدگی توصیه هایی عمومی وجود دارد مانند این که سعی کنید در ساعات اوج گرما و تابش آفتاب یعنی از ساعت ۱۱ تا ۳ بعد از ظهر در خانه یا هر فضای مسقف دیگری بمانید و هوس بیرون رفتن نکنید تا از گزند آفتاب سوزان در امان بمانید.

 

لباس های روشن و با الیاف طبیعی بپوشید

در مورد لباس پوشیدن نیز بهتر است سراغ لباس هایی با جنس خنک بروید. این نکته را به یاد داشته باشید که هر چه درصد الیاف طبیعی در یک لباس بیشتر باشد آن لباس خنک تر خواهد بود اما لباس هایی که الیاف مصنوعی زیادی دارند هوا را به راحتی از خود عبور نمی دهند. راستی یادتان نرود که در تابستان تا جایی که می توانید دور لباس های مشکی و به طور کلی تیره رنگ را یک خط قرمز پهن بکشید و لباس های رنگ روشن را از کمدتان بیرون بیاورید.

 

با آب خیلی سرد دوش نگیرید

این نکته را به خاطر داشته باشید که اگرچه دوش گرفتن با آب سرد در تابستان لذت بخش است اما در این کار زیاده روی نکنید و موقع دوش گرفتن درجه آب خیلی سرد را انتخاب نکنید چرا که این کار آسیب های زیاد و جبران ناپذیری به سلامتی شما می زند.

 

جدا از این توصیه های کلی، برخی توصیه های غذایی هم وجود دارند که باعث می شوند تا حد زیادی از گرمازدگی ایمن شوید.

 

به بطری آب خود سفت بچسبید

اولین و مهمترین توصیه غذایی برای جلوگیری از گرمازدگی این است که محکم و سفت به بطری یا پارچ آب بچسبید و آن را از خودتان جدا نکنید!! جدا از شوخی، مصرف آب را بیشتر از آنچه فکر می کنید جدی بگیرید و حتی اگر تشنه نیستید یادتان باشد که بدنتان به آب زیادی نیاز دارد و اگر دچار کمبود آب شود با سردرد و سرگیجه و گرمازدگی از شما انتقام می گیرد!

 

معجون خاکشیر، لیمو و تخم شربتی

استفاده از خاکشیر یخ زده و شربت آبلیمو هم می تواند جگرتان را حال بیاورد و بدنتان را از فکر گرمازده شدن خارج کند. همچنین، توصیه می شود هر دو روز یک بار یک عدد لیمو در آب بچکانید و نوش جان کنید.

 

تخم شربتی یکی دیگر از خوراکی های معجزه آسا برای رفع عطش و خنک شدن دمای بدن است. شاید ندانید که تخم شربتی دانه گیاه ریحان است و به دلیل وجود ترکیبات لعاب دار به صورت ژله ای در می آید و از آن برای درست کردن شربت استفاده می کنند. راستی می توانید خاکشیر، تخم شربتی و آبلیمو را مخلوط کنید و معجونی خنک و دوست داشتنی بسازید.

 

میوه ها را فراموش نکنید

میوه ها و سبزیجات تابستانی مثل هلو، شلیل، انگور، هندوانه، طالبی و … را هم دو دستی بچسبید و فکر نخوردن آنها را کاملا از سر بیرون کنید چون این میوه ها علاوه بر داشتن طبع سرد و تر، سرشار از آب هستند و می توانند به خوبی آب بدنتان را تأمین کنند.

 

افرادی هستند که این توصیه ها را رعایت نمی کنند و یا به دلایل دیگر دچار گرمازدگی می شوند. راهکارهایی هم برای این افراد وجود دارند که مشکل آنها را کمتر می کند.

 

نسخه ابن سینا برای افراد گرمازده

بزرگان و اندیشمندان طب سنتی ایران توصیه هایی برای افراد گرمازده دارند. به گفته ابوعلی سینا، دوغ ترش برای گرمازدگی مناسب است. فرد آفتاب‌زده ‌شده بهتر است در سایه بنشیند و پای خود را در آب سرد بشوید و اگر تشنه بود اندک‌اندک از ظرفی با دهانه باریک آب بنوشد. علاوه بر این خوراکش هم باید از غذاهای زود هضم باشد.

 

شیخ‌الرئیس در این‌باره توصیه کرده است: مالیدن روغن بنفشه روی پیشانی، برای جلوگیری از گرمازدگی و سردردهای صفراوی مفید است. فرد بعد از سفر، حمام آب سرد بگیرد تا از آسیب سفر به دور باشد و سرحال ‌آید. البته نباید در این کار عجله کند و باید به‌تدریج آب‌تنی کند. فرد مسافر، سر و سینه خود را از تابش مستقیم نور خورشید بپوشاند و در راه قاووت جو و عصاره میوه تناول کند و قدری برای حرکت صبر کرده و سپس به راه بیفتد.

به نسخه زکریای رازی هم عمل کنید

زکریای رازی نیز گفته است: نوشیدن شربت سکنجبین منافع بسیار دارد. یکی از منافع سکنجبین آن است که چون آن را با یخ خنک کرده و بنوشند، صفرا را می‌برد و از التهاب حرارت معده می‌کاهد و آنچه بلغم در معده و روده‌ها باشد، خارج می‌کند. اگر سکنجبین را با ریشه و تخم کاسنی مخلوط کرده و کمی گلاب به آن اضافه کنند، نوشابه‌ای پر سود و شگفت‌آور می‌شود، به‌خصوص برای کسانی که جگر و معده‌ای گرم داشته یا دچار گرفتگی معده شده‌اند و نیز برای کسانی که مبتلا به نفخ هستند منافع زیاد دارد اما برای مبتلایان به زخم معده و روده مضر است. از آنجا که فرد گرمازده میل زیادی به خوردن آب سرد دارد، باید به‌تدریج و آهسته مایعات را بنوشد تا معده وی دچار تحریک و درد نشود.

 

آلو بخورید

آلوها هم منبعی عالی از آنتی اکسیدان ها و بسیار آبدار هستند. برای درمان گرمازدگی چند آلو را در آب خیس کنید تا نرم شوند سپس آنها را خمیر و صاف کنید و بخورید. این کار به میزان قابل توجهی بدن ملتهب شما را آرام می کند.

 

معجزه دم کرده عناب و زرشک و شکر

همچنین، برای رفع گرمازدگی بهتر است عناب را در آب جوشانده و با کمی شکر به صورت خنک میل کنید. همچنین خوردنی‌های سرد و‌ تر مانند گل بنفشه، خاکشیر، هندوانه و تخم خیارین (خیار، کدو، هندوانه و خربزه) نیز توصیه می‌شود. البته بهترین دارو برای رفع گرمازدگی دم کرده عناب و زرشک است که همراه با مقداری شکر میل می‌شود.

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا