پس از بروز عصبانیت و خشم، چگونه رابطه خود را با همسرمان التیام دهیم؟
وقتی عصبانیت شما در مقابل همسرتان بروز پیدا میکند، باید سعی کنید با اقدامات لازم، رابطه خود را بهبود ببخشید وگرنه رنجشهایی که روی هم جمع میشوند، رابطه زناشویی شما را با خطر مواجه خواهند کرد.
موسسه خانواده سلامت بنیان – برای بسیاری از ما پیش آمده که گاهی از دست دیگران عصبانی شدهایم و در عصبانیت چیزهایی گفتهایم که بعدا از گفتن آنها پشیمان شدهایم. احتمال وقوع این حالت در زن و شوهرها بیشتر است، زیرا آنها مدت زمان بیشتری را با هم میگذرانند و از هر کسی به هم نزدیکتر هستند.
وقتی خشم ظاهر میشود، منطق اکثر اوقات از پنجره بیرون میرود. به همین دلیل است که ما اغلب با حسرت به گذشته نگاه میکنیم. ما احساس گناه، شرم و خجالت میکنیم بابت این که نتوانستیم خود را کنترل کنیم. اما احساس گناه ما بیشتر به این دلیل است که به کسی که برایمان اهمیت دارد، صدمه میزنیم.
سه مرحله وجود دارد که با توجه به آنها میتوانیم از تجربیات خشم خود استفاده کرده و رشد کنیم. در ادامه به این مراحل اشاره شده است.
مرحله اول – دلایلی که پشت عصبانیت شما وجود دارد را شناسایی کنید
بیشتر مردم پس از عصبانیت و خشمی که بروز میدهند، دوست دارند آن حالت را نادیده بگیرند و اجازه دهند آن خشم از خاطرشان برود. به همین دلیل، از صحبت کردن در مورد آن اجتناب میکنند. این در حالی است که صحبت نکردن و توجه نداشتن به دلیل این خشم و عصبانیت، میتواند اوضاع را بدتر کند. البته، شاید در حال حاضر این اتفاق نیفتد، اما در طول زمان حتما با عواقب آن روبهرو خواهید شد.
به خاطر داشته باشید که این عصبانیتها بذرهای رنجشی را میکارد که ممکن است اکنون کوچک باشند، اما در طول زمان رشد میکنند و بزرگ و بزرگتر میشوند و زندگی زناشویی شما را به خطر میاندازند.
برای جلوگیری از این اتفاق، پس از طغیان خشم، این سوالات ساده را از خود بپرسید که چه اتفاقی افتاده است؟ محرکی که باعث عصبانیت من شد، چه بود؟
گاهی اوقات محرکی که باعث خشم شما شده، از گذشته میآید، زمانی که پدر یا مادر تلاشهای شما را مورد انتقاد قرار میدادند.
در برخی موارد نیز عصبانیت ما به حساسیت بیش از حد نسبت به دیدگاهها یا کارهای همسرمان برمیگردد. حتی ممکن است از سوالی که همسرمان میپرسد، احساس شرم به ما دست دهد و با خشم واکنش نشان دهیم.
برای مثال، به این موقعیت توجه کنید: سارا از همسرش علی خواسته برای شام مهمانی از آماده بودن کبابها مطمئن شود. علی نیز گریل را تمیز و ابزارها را آماده کرده، اما یادش رفته سطح پروپان را بررسی کند. همین مساله باعث شده در میانه پخت کبابها، سوخت مورد نیاز تمام شود.
در این شرایط سارا از علی میپرسد: «پروپان را چک کردی؟»
علی با شنیدن این سوال احساس میکند مورد انتقاد قرار گرفته و احساس گناه به او دست میدهد که چرا کار خود را به درستی انجام نداده است. او در اینجا به جای عذرخواهی، شروع به داد و فریاد میکند و خشم خود را بروز میدهد.
مرحله دوم – درباره عصبانیت خود صحبت کنید
مسئولیت طغیان عصبانیت خود را بپذیرید و سعی کنید درصدد جبران آن برآیید. به خاطر داشته باشید که هر چه بیشتر این فرایند را کش بدهید، احساسات منفی شما بیشتر میشوند.
البته، لازم نیست فورا مشکل را حل کنید، اما درصدد آن باشید که به زودی این اتفاق بیافتد.
از آنجایی که عواطف قوی معمولا تفکر روشن را از بین میبرد، اغلب بهتر است قبل از صحبت درباره آنچه اتفاق افتاده، صبر کنید تا آن احساسات فروکش کنند.
با این حال، قبل از این که سر مطلب اصلی بروید، این مکالمات را با هم داشته باشید: «میدانم که هر دوی ما آنقدر ناراحت هستیم که نمیتوانیم درباره این موضوع صحبت کنیم، اما باید حرف بزنیم. با این حال، من به کمی زمان نیاز دارم تا اتفاقات اخیر را پردازش کنم.»
شما با این مکالمه نشان میدهید که مسئولیت خود را پذیرفتهاید و به همسرتان امید میدهید که این مشکل حل خواهد شد.
شما باید قبول کنید که میتوانید در هر موقعیتی، خودتان واکنش مناسب را انتخاب کنید. در واقع، شما باید مسئولیت کارهای نامناسب، آزاردهنده یا بی ملاحظهای که انجام دادهاید را بپذیرید و بدانید که قربانی احساسات خود نیستید.
برخی از زن و شوهرها پیش خودشان فکر میکنند که درست است باید در مورد موقعیت پیش آمده صحبت کنند، اما ترجیح میدهند صبر کنند تا همسرشان موضوع را مطرح کند. این کار به این معناست که فرد مسئولیت التیام رابطه را برعهده فرد مقابل میگذارد و التیام رابطه را برای مدت نامحدودی به تعویق میاندازد.
مرحله سوم – آسیبهای به وجود آمده را ترمیم کنید
زمانی که با عصبانیت خود به همسرتان بی احترامی کردهاید و به او آسیب رساندهاید، لازم است از او عذرخواهی کنید.
اگر به خاطر نحوه برخورد خود، صمیمانه عذرخواهی کنید، زمینه را برای ادامه گفتگو آماده خواهید کرد.
اگر طغیان خشم تبدیل به الگوی رفتاری شما شده باشد، ممکن است یک عذرخواهی ساده و صادقانه، کافی نباشد. چون در شرایطی که اعتماد همسرتان به شما به صورت مکرر از بین رفته، او در رابطه با شما احساس امنیت نمیکند. تجربه گذشته به همسرتان نشان داده حرف شما را باور نکند، چون میداند دوباره این اتفاق خواهد افتاد.
شکستن الگوهای رفتاری کار سختی است و اگر خشم بخشی از DNA شما شده باشد، لازم است از یک درمانگر حرفهای کمک بگیرید.
اگر عصبانیت الگوی رفتاری شما باشد، عذرخواهی بابت آن ممکن است تو خالی به نظر برسد. به همین دلیل، بهتر است برای مقابله با خشم خود اقدام کنید. وقتی همسرتان ببیند در حال ایجاد تغییرات و حرکت در جهت مثبت هستید، عذرخواهی شما ارزش بسیار بالایی برای او دارد و تاثیر مثبتی در رابطه شما خواهد داشت.
نکته پایانی
در پایان به این نکته توجه داشته باشید که خشم و عصبانیت میتواند یک احساس سالم و یک انرژی مفید باشد که به شما انگیزه میدهد تا بتوانید در زندگی و دنیای اطراف خود تغییر ایجاد کنید. فقط لازم است در زمان مناسب و با احتیاط رفتار کنید.
برگرفته از سایت focusonthefamily.com