چگونه میتوان بیماری آسم را کنترل کرد و تنفس راحتتری داشت؟
گاهی حملههای آسم میتوانند بسیار جدی و خطرناک باشند. این بیماری در صورت عدم درمان و رسیدگی مناسب، حتی میتواند به مرگ منجر شود.
موسسه خانواده سلامت بنیان- آسم یک بیماری مزمن است که درمان قطعی ندارد. افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، ریههای حساسی دارند و به برخی از عوامل محرک، واکنش تنفسی نشان میدهند. منظور از عوامل محرک، عوامل و موادی هستند که منجر به تورم، سفتی و التهاب مجاری تنفسی میشوند. این عوامل باعث میشوند مجاری هوایی تنگتر شده و به این ترتیب، تنفس دشوارتر شود.
علایم بیماری آسم
رایجترین علایم این بیماری عبارتند از:
– تنگی نفس
– سرفه
– خس خس سینه
عواملی که باعث تحریک بیماری آسم میشوند
عوامل مختلفی هستند که این بیماری را تحریک میکنند. از میان این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- گرده گیاهان
- گل و گیاه
- خاک و گل
- سگ و گربه
- دود سیگار
- آلودگی هوا
- سرماخوردگی و آنفلوآنزا
- آسپیرین و برخی داروهای بدون نسخه
- عطر و اودکلن
- رنگها و آفتکشها
- دود ناشی از سوختن چوب
- برخی غذاها
- استرسهای هیجانی
گاهی حملههای آسم میتوانند بسیار جدی و خطرناک باشند. گاهی توالی این حملهها باعث میشود بیماران به بستری در بیمارستان نیاز پیدا کنند. آسم در صورت عدم درمان و رسیدگی مناسب، حتی میتواند به مرگ منجر شود.
این بیماری چه زمانی ایجاد میشود؟
بیشتر کودکانی که از آسم رنج میبرند، در بزرگسالی نیز با این بیماری دست به گریبان خواهند بود. اما علایم این بیماری در یک چهارم کودکان بهمرور کاهش مییابد و آنها دیگر در دوران بزرگسالی خود با این بیماری مواجه نخواهند بود. گاهی اوقات نیز این بیماری بهطور ناگهانی در دوران بزرگسالی آغاز میشود.
آسم ناشی از فعالیت چیست و چگونه میتوان آن را کنترل کرد؟
آسم ناشی از فعالیت، وضعیتی است که در آن، فرد مبتلا طی ورزش یا فعالیت بدنی یا در فاصله کوتاهی پس از آن، دچار تنگی نفس و خس خس سینه میشود. علایم این بیماری از خفیف تا شدید متغیر است.
برخی از مبتلایان به این بیماری صرفا در طول فعالیتهای بدنی دچار این علایم میشوند. اما بسیاری از آنها با عوامل محرک دیگری مانند گرده گیاهان، خاک، حیوانات و … نیز دچار این علایم میشوند. قرار گرفتن در معرض هوای سرد و مرطوب نیز میتواند آغازگر حمله باشد.
راحتترین راه برای پیشگیری از آسم ناشی از فعالیت بدنی، پرهیز از فعالیت بدنی است. اما از آنجا که فعالیت بدنی منظم لازمه حفظ و ارتقای سلامت است، نمیتوان این توصیه را بهطور عمومی مطرح کرد. به همین دلیل، درمانهای طبی و دارویی متنوعی به این بیماران توصیه میشود.
کارهایی که برای بهبود این بیماری مفید هستند
دستیابی به تناسباندام میتواند وضعیت عمومی بیمار مبتلا به آسم را بهبود بخشد. تنفس در هوای گرم و مرطوب نیز میتواند التیامبخش این بیماران باشد، پرداختن به شنا و سایر ورزشهای آبی نیز میتواند سودمند باشد.
افرادی که از آسم ناشی از فعالیت بدنی رنج میبرند، میتوانند در فاصله کوتاهی قبل از پرداختن به ورزش از اسپریهای استنشاقی استفاده کنند.
ضرورت شناخت دقیق عوامل محرک آسم
افراد مبتلا به آسم میتوانند با شناخت دقیق عوامل محرک، علایم هشداردهنده این بیماری و استفاده درست از درمانهای طبی، مانع بروز حملههای آسم شوند. اگر آنها علایم هشداردهنده بیماری خود را نشناسند، وضعیت تنفسیشان به تدریج بدتر خواهد شد.
این افراد باید به مرور یاد بگیرند که هنگام مواجهه با علایم هشدار آسم چه برخوردی با آن داشته باشند. این برخورد میتواند پس از مشورت با یک پزشک به بهترین شکلی برنامهریزی شود.
اغلب مبتلایان به بیماری آسم میتوانند عمر طبیعی داشته باشند و در فعالیتهای بدنی و ورزشی فردی یا گروهی مشارکت کنند. بیشتر آنها حتی میتوانند با شناخت دقیق بیماری خود، با آن کنار بیایند یا به نوعی آن را مداوا کنند.
10 توصیه مهم که به درمان بیماری آسم کمک میکند
در ادامه، با برخی از توصیههایی که میتواند به درمان آسم کمک کند، آشنا خواهید شد.
- درمان طبی و توصیههایی که از پزشک خود دریافت میکنید را جدی بگیرید و به آنها عمل کنید.
- پس از مشورت با پزشک خود، یک برنامه برای مواجهه مطلوب تدارک ببینید.
- حتیالمقدور از تمام عوامل محرک حملههای آسم دوری کنید.
- اگر پزشکتان صلاح دید، یک پیک فلومتر تهیه کنید. پیک فلومتر ابزار کوچکی است که با استفاده از آن میتوانید وضعیت تنفسی خود را ارزیابی کنید.
- علایم و نشانههای هشداردهنده حملههای آسم را بشناسید.
- داروهای طبی را دقیقا به همان شکلی که پزشکتان توصیه کرده، مصرف کنید.
- داروهایی که باید در مواقع اورژانسی (حملههای آسم) مصرف کنید را همیشه همراه داشته باشید.
- از اینکه چه زمانی و چگونه باید در حملههای آسم دارو مصرف کنید، اطلاع دقیق و کامل داشته باشید.
- از مصرف قرصهای خوابآور یا آرامبخش، حتی اگر دچار اختلال خواب هستید، پرهیز کنید. این قرصها باعث میشوند ریتم تنفسی شما کند شود و به این ترتیب، وضعیت تنفسیتان دشوارتر خواهد شد.
- از سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض دود سیگار پرهیز کنید.
- مهارتهای مدیریت استرس را یاد بگیرید و تمرین کنید.
- از فعالیت بدنی منظم غافل نشوید، بهویژه اگر پزشکتان شما را به فعالیت بدنی تشویق کرده است.