این 3 گام مهم را به درستی بردارید تا فرزند شما مستقل بار بیاید

کودکان  چگونه فرزندانی مستقل بار آوریم ؟ 69164 - این 3 گام مهم را به درستی بردارید تا فرزند شما مستقل بار بیاید

از حدود ۶ تا ۱۲ ماهگی یا وقتی که دیگر کودک شب ها برای شیر خوردن بیدار نمی شود، می توان آموزش عادت های خوابیدن مستقل را برای او شروع کرد. استقلال کودک در خوابیدن و چگونگی مدیریت آن از سوی والدین بر احساس کفایت و اعتماد به نفس او تاثیر خوبی دارد. در ضمن او باید بداند که والدینش بازیچه او نیستند.

به گزارش موسسه خانواده سلامت بنیان، یکی از موضوعاتی که در تربیت کودک بسیار اهمیت دارد استقلال کودک است که اگر والدین در این زمینه به درستی عمل کنند زیربنای شخصیتی کودک به گونه ای شکل می گیرد که در آینده و در دوران بزرگسالی نیز می تواند شخصیتی مستقل داشته باشد. در این مقاله سمیرا فرزان، متخصص روانشناسی از 3 گام اساسی برای استقلال کودک شامل مهارت های توالت، خوابیدن و خوردن با شما صحبت کرده است.

۱. مهارت های توالت

کودکان باید متناسب با قابلیت های رشدی به سمت استقلال دلگرم شوند و فراگیری مهارتهای توالت رفتن در این‌مسیر اهمیت بسزایی دارد. کودکان می توانند از حدود 1.5 تا ۲ سالگی در توالت رفتن همکاری کنند و نیازی به پوشک ندارند. والدین‌نباید توالت رفتن را به کودک یادآوری کنند و با کمی اعتماد، اطمینان دادن و شکیبایی، کودک به این‌ مهارت دست می یابد.

رفتن کودک - این 3 گام مهم را به درستی بردارید تا فرزند شما مستقل بار بیاید

کودکان از حدود 4.5 تا 5 سالگی می توانند آداب توالت رفتن و نظافت را به تنهایی انجام دهند و در این زمینه استقلال داشته باشند. تاکید می شود که والدین سخت گیری و وسواس نشان ندهند، انتقادگر نباشند و فقط مدت کوتاهی در بخش پایانی مربوط به  شستشوی دست ها کمک کنند. این نوع تجربه موفق می تواند به احساس خودکارآمدی کودک بیفزاید.

۲. خوابیدن

از حدود ۶ تا ۱۲ ماهگی یا وقتی که دیگر کودک شب ها برای شیر خوردن بیدار نمی شود، می توان آموزش عادت های خوابیدن مستقل را برای او شروع کرد. استقلال کودک در خوابیدن و چگونگی مدیریت آن از سوی والدین بر احساس کفایت و اعتماد به نفس او تاثیر خوبی دارد. در ضمن او باید بداند که والدینش بازیچه او نیستند.

مستقل - این 3 گام مهم را به درستی بردارید تا فرزند شما مستقل بار بیاید

برای این ‌منظور نکات زیر را رعایت کنید:

۱. به کودک و قابلیت های او اعتماد داشته باشید و از وسوسه های خود برای لذت خوابیدن کنار فرزند چشم پوشی کنید.‌

۲. با برنامه عمل کنید و روی اهمیت موضوع به نتیجه برسید و منتظر تعطیلی و روز خاصی نباشید. اگر لازم‌ می دانید از حدود یک هفته قبل ابتدای شب در اتاق او بخوابید تا او بخوابد و با اتاقش اخت شود.

۳. در کنار کودک بنشینید و دوستانه و صادقانه به او بگویید “وقتی بچه تر بودی پیش تو می ماندم تا بخوابی. فکر می‌کنم کارم درست نبوده. الان، مطمئنم خودت می توانی به‌تنهایی بخوابی”.

۴. به او بگویید بیا برای خوابت برنامه ریزی کنیم. لیستی شامل تعیین ساعت، کارهای قبل از خواب، و آماده کردن وسایل فردا تهیه کنید. به یاد داشته باشید که مشارکت او در این برنامه ‌مهم است.

۵. اگر والدین محکم و مهربان و پایدار باشند، حدودا 3 تا 4 روز بعد کودک همکاری لازم را انجام ‌می دهد. اگر همکاری نکرد به او بگویید “به هرحال من در کنار تو نخواهم خوابید”. نگران کم‌خوابی او نباشید. کم‌خوابی تجربه طبیعی تصمیم خودش است. این تجربه برای او گرانبها خواهد بود و تأثیر زیادی در مستقل شدن او دارد.

۶. اگر به موقع به رختخواب برود می تواند قصه کوتاهی را از شما بشنود (او را تطمیع نکنید).

۷. اگر کودک اصرار داشت که برای خواب نزد شما برگردد به او بگویید روی تخت شما نمی تواند، ولی اگر خواست خودش ملافه ای بیاورد و در اتاق شما روی زمین یا جای دیگری بخوابد. به او کمک‌ نکنید و روی این موضوع حساس نباشید.

۸. اگر در طول شب بیدار شد و گفت می ترسم یا خوابم نمی برد، واکنش خاصی نشان ندهید. آرام به او بگویید “عیب ندارد برو و در رختخوابت دراز بکش، مطمئنم خوابت ‌می برد”.

۳. خوردن

کودکان از حدود یک سالگی می توانند با دست و سپس به تدریج با قاشق، غذاهای نرم و راحت را بخورند.‌ کودکان برای غذا خوردن باید راحت و آرام باشند. خوردن “تحت نظر” برای کودک‌لذت بخش نخواهد بود. به حرف هایی که به فرزندتان می گویید دقت کنید، آیا آنها را به میهمانان محترم بزرگسالتان خواهید گفت!؟

مستقل - این 3 گام مهم را به درستی بردارید تا فرزند شما مستقل بار بیاید

در زمینه غذا خوردن کودک و برای این که او در این زمینه استقلال داشته باشد به نکات زیر توجه کنید:

۱. غذای مناسب و مفید برای کودک تهیه کنید و مقدار نسبتا کمی برای او بکشید. اگر کودک باز هم غذا خواست می تواند دوباره بردارد، اما نباید زیاده روی کند و انضباط در غذا خوردن باید در سبک زندگی او جایی داشته باشد.

۲. خوراکی های شیمیایی، قندی، و مضر تهیه نکنید تا چالشی نداشته باشید.

۳. برای برخی غذاهای چالش انگیز (مانند پیتزا یا همبرگر) قرار بگذارید، مثلا 1 یا حداکثر 2 بار در ماه کودک می تواند از این غذاها بخورد.

۴. طبیعی است و هر کودکی حق ‌دارد که یکی، دو غذا را دوست نداشته باشد.‌ در چنین شرایطی با او بحث و جدل نکنید. او حق دارد که آن غذا را نخورد، ولی باید بداند که خانه رستوران نیست. اگر بخواهد می تواند مثلا کمی نان و پنیر با شیر بخورد پس برای او غذای دیگری فراهم‌ نکنید.

5. به این نکته توجه داشته باشید که غذا خوردن فرصت مغتنمی است برای کنار هم بودن و احساس جمع خانوادگی که جانشین ندارد و بهتر است همه اعضای خانواده در کنار هم غذا بخورند. البته، این مساله هیچ منافاتی با مستقل بودن کودک ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *