چگونه می‌توانیم با کسب مهارت همدلی در چشم دیگران دوست‌داشتنی شویم؟

مهارت-همدلی

اگر مهارت همدلی داشته باشیم برای آدم‌ها جذابیت پیدا خواهیم کرد و آنها دوست خواهند داشت که بیشتر در کنار ما باشند و با ما گفتگو کنند.

موسسه خانواده سلامت بنیان- دکتر علی شیخ‌الاسلامی، روانشناس و سکس تراپیست؛ مهارت همدلی یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که در روابط‌مان به ما کمک می‌کند تا روابطی عمیق و درست داشته باشیم. ما انسان‌ها موجوداتی اجتماعی هستیم و طبیعی است که کسب موفقیت‌های بیشتر در زندگی باید بتوانیم ارتباطات بهتری را شکل دهیم.

برای داشتن مهارت همدلی باید بتوانیم خودمان را جای دیگران بگذاریم

مهارت همدلی کمک می‌کند که در ارتباط‌مان با دیگران، احساس خوشایندی را به وجود بیاوریم. این مهارت به معنای شناخت احساسات و هیجانات دیگران و دیدن دنیا از دریچه چشم آنهاست.

در صورت داشتن مهارت همدلی، توانایی درک احساسات و دیدگاه‌های دیگران را به دست می‌آوریم و رفتارهای خود را با توجه به آنها تنظیم می‌کنیم. پس باید بتوانیم خودمان را به جای دیگران بگذاریم و از زاویه دید آنها به مسایل مختلف نگاه کنیم.

داشتن مهارت همدلی، جذابیت ما را بیشتر می‌کند

ما دوست داریم با آدم‌هایی معاشرت کنیم که با ما همدلی می‌کنند و در کنار این آدم‌ها احساس آرامش و راحتی بیشتری خواهیم داشت. پس اگر یاد بگیریم که خودمان هم با دیگران همدلی کنیم، برای آنها جذابیت پیدا خواهیم کرد و آنها دوست خواهند داشت که بیشتر در کنار ما باشند و با ما گفتگو کنند.

گاهی اوقات مهارت همدلی نداریم و نسبت به هم این احساس را نشان نمی‌دهیم. دلایل مختلفی برای این مساله وجود دارد.

1 - چگونه می‌توانیم با کسب مهارت همدلی در چشم دیگران دوست‌داشتنی شویم؟

قضاوت‌های نادرست درباره دیگران، مانع همدلی می‌شود

یکی از مهمترین موانعی که باعث می‌شود گاهی اوقات نتوانیم مهارت همدلی داشته باشیم، سوءگیری‌های شناختی ماست. به این معنا که ما قضاوت‌های ذهنی زیادی درباره پدیده‌های اطراف‌مان داریم و این قضاوت‌ها درباره خودمان و دیگران می‌تواند متفاوت باشد.

به این معنا که وقتی درباره خودمان قضاوت می‌کنیم، شکست‌ها و عدم موفقیت‌هایمان را به عوامل خارجی نسبت می‌دهیم. اما وقتی درباره دیگران قضاوت می‌کنیم، شکست‌های آنها را به ویژگی‌های درونی‌شان نسبت می‌دهیم. چنین قضاوت‌هایی باعث می‌شود که نتوانیم آن‌طور که باید و شاید با دیگران همدلی داشته باشیم. پس اگر می‌خواهیم مهارت‌ همدلی داشته باشیم باید یاد بگیریم که خودمان را جای دیگران بگذاریم و از دریچه دید آنها به موضوعات نگاه کنیم.

خودبرتربینی، همدلی را نابود می‌کند

گاهی اوقات بین خودمان و دیگران تفاوت قائل می‌شویم و با این نگاه، دیگران برای‌مان اهمیت پیدا نمی‌کنند. در واقع، نوعی خودبرتربینی پیدا می‌کنیم. وقتی خودمان را بالاتر از دیگران بدانیم، نمی‌توانیم با آنها همدلی داشته باشیم. اگر می‌خواهیم ارتباط خوبی با دیگران داشته باشیم باید این احساس را از بین ببریم. همه ما انسان هستیم و هیچ‌یک بر دیگری برتری نداریم. شکل‌گیری این نگاه مساوی، باعث ایجاد مهارت همدلی می‌شود.

دست از سرزنش کردن دیگران و مقصر دانستن آنها برداریم

مانع دیگری که بر سر راه همدلی وجود دارد، مقصر دانستن دیگران و سرزنش کردن آنهاست. وقتی اتفاقی برای کسی می‌افتد ما معمولا می‌گوییم که خودش مقصر بوده و اشتباه کرده است. در حالی که اگر خودمان جای او بودیم، شاید این اتفاق برای خودمان هم می‌افتاد. بنابراین، اگر می‌خواهیم مهارت همدلی داشته باشیم باید عادلانه و منصفانه رفتار کنیم و خودمان را جای آنها بگذاریم و به جای سرزنش کردن آدم‌ها، از زاویه دید آنها نگاه کنیم.

.jpg - چگونه می‌توانیم با کسب مهارت همدلی در چشم دیگران دوست‌داشتنی شویم؟

هم‌دردی و همدلی چه تفاوتی با هم دارند؟

واژه دیگری هم به نام «هم‌دردی» وجود دارد. در هم‌دردی ما از احساس طرف مقابل آگاه هستیم و می‌دانیم که او رنج می‌برد و ناراحت است، اما از زاویه دید خودمان به درد و رنج او نگاه می‌کنیم. این در حالی است که در همدلی، خودمان را جای او می‌گذاریم و از منظر او ماجرا را می‌بینیم. پس تفاوت همدلی و هم‌دردی در زاویه نگاه ماست.

چگونه می‌توانیم مهارت همدلی را در خودمان تقویت کنیم؟

برای این که مهارت همدلی را تمرین و تقویت کنیم باید قبل از این که راجع به دیگران قضاوت کنیم، همیشه این سوال را از خودمان بپرسیم که اگر من جای او بودم چه کاری انجام می‌دادم. وقتی این سوال را از خودمان می‌پرسیم، نگاه و قضاوت‌مان با قبل متفاوت می‌شود و نگاه همدلانه و منصفانه‌تری خواهیم داشت.

مطالب مرتبط: 

عزت نفس چیست و چه فرقی با اعتماد به نفس دارد؟ 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *