اگر می‌خواهید سالم بمانید به کبد خود رحم کنید

سلامتی-کبد

کبد بزرگ‌ترین و پیچیده‌ترین ارگان بدن است و تمام غذاهایی که ما می‌خوریم در کبد پردازش می‌شود. اگر این عضو به درستی کار نکند فرد دچار مشکلات زیادی خواهد شد.

موسسه خانواده سلامت بنیان- یکی از مهمترین و حیاتی‌ترین ارگان‌های بدن که نقش اساسی در زندگی و سلامت انسان دارد، کبد است. این عضو حساس که 500 وظیفه اساسی برعهده دارد، شب‌ها دیرتر از همه اعضای بدن استراحت می‌کند و صبح‌ها زودتر از همه اعضا، شروع به کار و فعالیت می‌کند. در این مطلب به راه‌هایی برای سالم نگه داشتن این عضو مهم بدن اشاره می‌کنیم.

کبد؛ پیچیده‌ترین عضو بدن

کبد بزرگ‌ترین و پیچیده‌ترین ارگان بدن است و همچنین، بزرگ‌ترین غده بدن هم به حساب می‌آید. این عضو، 500 کار بسیار مهم را برعهده دارد مثلا تمام خون برگشتی از دستگاه گوارش که حاوی مواد غذایی است ابتدا به کبد می‌رود. بنابراین، تمام غذاهایی که ما می‌خوریم در کبد پردازش می‌شود.

.jpg - اگر می‌خواهید سالم بمانید به کبد خود رحم کنید

همچنین، در هر دقیقه بیشتر از یک لیتر خون از طریق کبد فیلتر می‌شود و اگر این عضو حیاتی به خوبی کار نکند انسان دچار بیماری‌ها و مشکلاتی مانند افزایش وزن، سردرد، مشکلات پوستی، بیماری‌های گوارشی، بوی بد دهان، ضعف سیستم ایمنی بدن، پیری زودرس، یبوست و … می‌شود.

علایم بیماری کبدی

با این اوصاف شما باید نسبت به سلامت کبد بسیار حساس باشید و در صورت بروز مشکلات زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:

  • خستگی بسیار زیاد
  • از دست دادن اشتها
  • حالت تهوع و استفراغ
  • زرد شدن رنگ پوست، ناخن‌ها و چشم‌ها
  • خونریزی بینی و لثه‌ها
  • مدفوع یا استفراغ خونی

عواملی که کبد را بیمار می‌کنند

بیماری‌های مربوط به کبد بسیاری از اوقات در اثر عوامل مختلفی مانند ویروس‌های هپاتیت A، B و C، مصرف الکل، استفاده زیاد از داروهای مسکن، بیماری دیابت، اختلال در چربی‌های خون و بدغذایی و سوء تغذیه ایجاد می‌شوند.

های سلامتی کبد - اگر می‌خواهید سالم بمانید به کبد خود رحم کنید

راهکارهایی برای حفظ سلامت کبد

با رعایت برخی از نکات ساده می‌توان به سلامت کبد کمک کرد و اجازه نداد کار به جاهای باریک بکشد و سلامت این عضو حساس بدن به خطر بیفتد. در ادامه، به برخی از این نکات اشاره می‌کنیم.

1. حذف چربی‌های اشباع شده

تا جایی که می‌توانید از مصرف غذاهای پرچرب مانند شیر و ماست پرچرب، کره، روغن حیوانی و … خودداری کنید. در عوض، سراغ استفاده از مارگارین یا روغن‌های مایع با چربی‌های اشباع نشده بروید. همچنین، هنگام پختن غذا از حداقل مقدار روغن استفاده کنید.

2. کنترل وزن

کنترل وزن فقط برای حفظ زیبایی اندام مهم نیست بلکه برای حفظ سلامتی نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر بدانید که چاقی شما را مستعد بیماری‌هایی مانند هپاتیت، کبد چرب و سیروز کبدی می‌کند بیشتر به کنترل وزنتان اهمیت می‌دهید.

3. اجتناب از مصرف خودسرانه دارو

اگر شما هم از آن دسته آدم‌هایی هستید که با هر درد کوچکی فوری سراغ مسکن می‌روید باید بیشتر حواستان را جمع کنید چون مستعد ابتلا به بیماری‌های کبد هستید. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است از مصرف داروهای غیرضروری اجتناب کنید و همچنین، چند دارو را همزمان با هم مصرف نکنید مگر این که پزشکتان تجویز کرده باشد.

4. زود خوابیدن

کبد نیاز به استراحت دارد چون از ساعت دو بعد از نیمه شب شروع به کار و فعالیت می‌کند و اگر شما اهل شب زنده‌داری‌های طولانی مدت باشید اجازه استراحت به این عضو بدن را نمی‌دهید و باعث می‌شوید که این عضو مهم، به اصطلاح داغ کند. اگر بتوانید شب‌ها ساعت 9 به خواب بروید که بسیار عالی است اما به هرحال، خواب خود را به بعد از ساعت 12 نیمه شب موکول نکنید.

5. رابطه جنسی محافظت شده

یکی از راه‌های انتقال بیماری هپاتیت که کبد را دچار مشکلات اساسی می‌کند، رابطه جنسی محافظت نشده و همچنین، استفاده از سوزن و سرنگ مشترک است. پس در این زمینه بسیار حساس باشید تا دچار مشکلات جبران ناپذیر نشوید.

6. اصلاح عادت‌های غذایی

عادت‌های غذایی نقش مهمی در سلامت یا بیماری کبد دارند. برای مثال مصرف بیش از حد نمک باعث افزایش فشار خون می‌شود و خطر بیماری کبد چرب را افزایش می‌دهد. همچنین، استفاده زیاد از کره، گوشت چرب، سس مایونز، خامه، سوسیس، غذاهای سرخ شده و انواع شیرینی‌های تهیه شده با قند و شکر می‌توانند سلامت کبد را با خطر جدی مواجه کنند. پس در استفاده از این مواد غذایی جانب احتیاط را رعایت کنید.

برخی از موادغذایی هم وجود دارند که به سلامت این ارگان مهم کمک می‌کنند و باید در رژیم غذایی خود بیشتر از آنها استفاده کنید. برخی از این مواد به شرح زیر هستند: موادغذایی دارای پتاسیم مانند موز، کشمش، آلو و بادام، آب هویج و آب چغندر، لیمو، انواع میوه‌ها و سبزیجات، برنج و غلات، نان سبوس‌دار، ویتامین C، چای سبز، انواع مغزها به‌ویژه گردو، زردچوبه و سیر.

مطالب مرتبط: 

پروتئین کافی مصرف کنید تا لاغر شوید// با این ۱۰ ماده غذایی پروتئین روزانه تان را تأمین کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *