6 راه تضمینی برای ضربه فنی کردن کمال‌گرایی

کمال‌گرایی

داشتن ویژگی کمال‌گرایی نه تنها باعث رشد و پیشرفت افراد نمی‌شود، بلکه آنها را از دیگران عقب نگه می‌دارد. با این وجود، راه‌هایی برای غلبه بر این ویژگی‌ مخرب وجود دارد و قرار نیست افراد کمال‌گرا تا آخر عمر به دلیل داشتن این ویژگی رنج بکشند.

موسسه خانواده سلامت بنیان – افراد کمال‌گرا یک مشکل بسیار مهم دارند و آن، این است که معتقدند یا همه چیز باید عالی باشد یا این که اصلا نباشد. این افراد استانداردهای خیلی بالایی دارند و هیچ اشتباه و نقصی را نه تنها از دیگران، بلکه از خودشان هم نمی‌پذیرند.

ویژگی‌های کسانی که دچار کمال‌گرایی هستند

افراد کمال‌گرا اگر نتوانند کارشان را آن‌طوری که دلشان می‌خواهد، تمام و کمال انجام دهند، احساس ناامیدی می‌کنند و حتی از خودشان شرمنده می‌شوند. این مساله باعث می‌شود آنها به سختی کاری را شروع کنند و وقتی هم که شروع کردند، درگیر استرس و اضطراب برای عالی انجام دادن آن کار شوند. در نتیجه، بسیاری از اوقات از ترس این که نتوانند در کار خود فوق‌العاده باشند، اصلا آن کار را شروع نمی‌کنند.

perfectionniste 2 - 6 راه تضمینی برای ضربه فنی کردن کمال‌گرایی

مشکل دیگری که افراد کمال‌گرا را تهدید می‌کند این است که آنها در امور مهمی مانند ازدواج، انتخاب شغل، انتخاب رشته تحصیلی و روابط بین‌فردی دچار شک و تردیدهای بسیار زیادی می‌شوند. این تردیدها می‌تواند فرصت‌های خوب زندگی آنها را از بین ببرد.

تحقیقات بسیاری درباره کمال‌گرایی انجام شده که نشان می‌دهد این ویژگی، سلامت روان افراد را تهدید می‌کند، چون با عواملی مانند اختلال خوردن، وسواس فکری، افسردگی و استرس ارتباط دارد. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که سطح کمال‌گرایی بالایی دارند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به افسردگی قرار می‌گیرند.

راه‌هایی که می‌توان با استفاده از آنها بر کمال‌گرایی غلبه کرد

با این حال، راه‌هایی برای غلبه بر این ویژگی‌ مخرب وجود دارد و قرار نیست افراد کمال‌گرا تا آخر عمر به دلیل داشتن این ویژگی رنج بکشند.

در ادامه، به روش‌هایی اشاره می‌شود که با استفاده از آنها می‌توانید ویژگی کمال‌گرایی خود را تعدیل کنید.

گرایی1 - 6 راه تضمینی برای ضربه فنی کردن کمال‌گرایی

  1. کلمه “باید” را از واژگان خود حذف کنید

وقتی از صبح تا شب برای خودتان هزار جور باید و نباید تعریف می‌کنید، نتیجه‌اش ایجاد ترس، مقاومت و بی‌حرکتی است. در واقع، شما دچار سکون می‌شوید از ترس این که مبادا شکست بخورید.

به جای این که کمال‌گرایی را در پیش بگیرید و دائم برای خودتان تعیین تکلیف کنید و مثلا بگویید “من باید شاگرد اول شوم”، “من باید فلان حقوق را به دست آورم”، “من باید حتما در شغلم ترفیع بگیرم” و غیره، روی خواسته‌ها و آرزوهای‌تان تمرکز داشته باشید و راه‌هایی برای رسیدن به آنها پیدا کنید. مثلا اگر به جای جمله “من باید حتما کار مناسبی پیدا کنم” بگویید “من آرزو دارم کار مناسبی پیدا کنم”، باعث می‌شود فشار روانی کمتری داشته باشید و راحت‌تر به دنبال کار مورد علاقه‌تان بگردید.

  1. کمال‌گرایی را با اولویت‌بندی از بین ببرید

افرادی که دچار کمال‌گرایی هستند معمولا در تشخیص این که کدام فعالیت اولویت دارد، دچار مشکل‌اند. یکی از راه‌های غلبه بر کمال‌گرایی این است که کارهای‌تان را بر حسب اهمیتی که دارند، اولویت‌بندی کنید. یادتان باشد هیچ ایرادی ندارد اگر نتوانید کارهایی که اولویت‌بندی کرده‌اید را به‌صورت صد در صد درست و کامل انجام دهید.

  1. از زیبایی‌های مسیر غافل نشوید

عجله برای رسیدن به هدف و نگرانی زیاد بابت آن، شما را خیلی زود خسته و بی‌انرژی می‌کند، به‌طوری‌که از ادامه مسیر بازمی‌مانید. به جای این کار، به خودتان بگویید که می‌توانید از زیبایی‌های مسیر هم لذت ببرید و عجله نداشته باشید که زودتر به قله برسید. یادتان باشد که اگر از مسیر کاری که انجام می‌دهید لذت ببرید، کیفیت نهایی کارتان بسیار بالاتر خواهد بود.

  1. تفکر “همه یا هیچ” را در سطل زباله بیندازید

به جای این که همه چیز را صفر و یکی در نظر بگیرید، از زاویه‌ای دیگر به موضوع نگاه کنید. افرادی که دچار کمال‌گرایی هستند اگر بخشی از کارشان در حد انتظار پیش نرود، کلا آن پروژه را کنسل می‌کنند. اما آیا منطقی است که یک درخت را فقط به‌خاطر آسیب دیدن یکی از شاخه‌های آن قطع کنیم؟ بهتر است به بخش‌های مثبت کارتان که خوب پیش می‌رود، توجه کنید و بدون نگرانی سعی در رفع نواقص داشته باشید.

  1. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید

یکی از اشتباهاتی که افراد مبتلا به کمال‌گرایی دچار آن هستند، مقایسه کردن خودشان با دیگران است. این افراد معمولا در مقایسه با آدم‌هایی که در ذهن خود از آنها اسطوره ساخته‌اند کم می‌آورند و فکر می‌کنند خودشان هیچ مزیتی نسبت به آنها ندارند. همین مساله باعث کنار گذاشتن تلاش، اهمال‌کاری، استرس و افسردگی خواهد شد. شما بهتر است تنها خودتان را با خود دیروزتان مقایسه کنید، نه با دیگران.

  1. به خودتان جایزه بدهید

وقتی با ترس‌های ناشی از کمال‌گرایی مواجه می‌شوید و به‌خوبی از پس آن برمی‌آیید به خودتان جایزه بدهید. مثلا خودتان را به یک شام خوشمزه دعوت کنید، چیزی که مدت‌ها دل‌تان می‌خواست را بخرید، به سینما بروید و غیره. این کار باعث می‌شود راحت‌تر بتوانید بر مشکل‌تان غلبه کنید.

مطالب مرتبط: 

کمال گرایی چیست و در زندگی با فرد کمال گرا چگونه رفتار کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *