چگونه می‌توان از بیماری تبخال تناسلی پیشگیری کرد و روش‌های درمان آن چیست؟

تبخال-تناسلی

در مطلب قبل که راجع به بیماری‌های منتقله از راه جنسی بود درباره زگیل تناسلی صحبت کردیم. در این مطلب نوبت به تبخال تناسلی رسیده است.

 

دکتر علی شیخ‌الاسلامی، سکس‌تراپ و مدیرعامل موسسه خانواده سلامت بنیان- بیماری تبخال تناسلی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های منتقله از راه جنسی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس منتقل می‌شود. این ویروس مسئول بروز تبخال در ناحیه لب و دهان و ناحیه تناسلی می‌باشد.

به‌طور معمول، نوع 1 آن، تبخال در ناحیه لب و دهان را ایجاد می‌کند و نوع 2 آن، تبخال تناسلی را به‌وجود می‌آورد. البته تحقیقات جدید نشان داده که هر دو نوع می‌توانند منجر به بروز تبخال در همه نواحی بشوند. مواردی از تبخال در ناحیه تناسلی با ویروس نوع یک مشاهده شده و مواردی از تبخال در ناحیه دهان و گلو با ویروس نوع دو مشاهده شده است.

نوع دو این ویروس در ناحیه تناسلی می‌تواند بدون علامت یا باعلایم خفیف ایجاد تبخال نماید. این ویروس از طریق تماس پوستی در ناحیه تناسلی منتقل می‌شود و می‌تواند مدت‌ها بدون علامت باشد. این ویروس در مسیر اعصاب ناحیه حرکت می‌کند و به سلول‌های عصبی رفته و می‌تواند مدت‌ها آنجا بدون علامت بماند. زمانیکه ویروس مجددا فعال شود در مسیر اعصاب به پوست بازگشته و می‌تواند در ناحیه عصب دهی شده توسط عصب مربوطه ایجاد علامت به شکل تبخال‌های تناسلی نماید.

 

علایم و نشانه ‌های ابتلا به تبخال تناسلی

هنگامی که ویروس بخواهد علامت‌دار شود معمولا تاول‌های کوچکی در یک سطح قرمز رنگ پوست به‌وجود می‌آید. این تاول‌ها می‌توانند پاره شده و زخم ایجاد نمایند. بعد از پارگی معمولا درد و سوزش در ناحیه تاول‌ها وجود خواهد داشت. این زخم‌ها و تاول‌ها معمولا بین یک هفته تا سه هفته بعد از ایجاد از بین می‌روند.

همراه تاول‌ها علایمی شبه آنفلوآنزا مثل تب و کوفتگی بدن و درد نیز می‌تواند در فرد ایجاد شود. این تبخال‌ها می‌تواند در اطراف مقعد و ناحیه تناسلی، داخل مجرای واژن و یا حتی پیشابراه مردان به‌وجود بیاید.

بسته به اینکه تبخال‌ها کجا قرار دارند ممکن است عوارض و علایم خاصی ایجاد شود. مثلا تاول‌های پیشابراهی در مردان باعث سوزش و درد حین ادرار کردن می‌شود یا تاول‌های اطراف مقعد باعث درد و سوزش موقع اجابت مزاج و یا نشستن خواهد شد.

 

وجود تبخال در زنان باردار چه عوارضی ایجاد می‌کند؟

وجود تبخال تناسلی در زنان باردار بخصوص اواخر بارداری و هنگام زایمان می‌تواند باعث عفونت جنینی شود و در هنگام زایمان نیز اگر خانمی تبخال تناسلی داشته باشد بطور معمول بچه را با روش سزارین به دنیا می‌آورند تا از ابتلای بچه پیشگیری کنند.

 

روش درمان تبخال تناسلی

برای درمان این بیماری از دارو‌های ضد ویروسی و درمان‌های حمایتی علامتی استفاده می‌شود. داروهایی مثل آسیکلوویر، فامسیکلوویر و والاسیکلوویر به‌عنوان دارو‌های ضد ویروسی در تبخال منجر به کاهش طول دوره بیماری و بهبود فرد می‌شوند. بدون درمان، دوره علایم بیماری بین 10 تا 14 روز است.

 

در هنگام بروز تبخال تناسلی، رابطه جنسی ممنوع است

وقتی فردی مبتلا به تبخال تناسلی شد لزوما به این معنی نیست که رابطه جنسی جدیدی را تجربه کرده و بخاطر آن مبتلا به این بیماری شده است. حتی اخیرا تحقیقات نشان داده‌اند که نوع یک ویروس نیز می‌تواند ایجاد تبخال در ناحیه تناسلی بکند.

لازم است در هنگام بروز تبخال تناسلی از رابطه جنسی اجتناب کرد. زیرا استفاده از کاندوم هم نمی‌تواند پیشگیری کاملی ایجاد نماید و علیرغم استفاده از آن احتمال انتقال به شریک جنسی نیز وجود دارد.

 

چگونه می‌توان از این بیماری پیشگیری کرد؟

محدود کردن رابطه به یک شریک جنسی سالم و مطمئن که تعهد به رابطه دارد تا حد زیادی از بروز این بیماری پیشگیری می‌کند و می‌تواند سلامت افراد را تامین نماید.

ضعف سیستم ایمنی می‌تواند منجر به عود بیماری شود. پرهیز از استرس یا مقابله موثر با استرس‌ها و تقویت سیستم ایمنی می‌تواند مانع از عود بیماری شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *