موقع گوش دادن به حرفهای همسرتان این 6 نکته را رعایت کنید تا عاشقتان شود
گوش دادن به حرف های طرف مقابل به ویژه همسر، اصول و قواعدی دارد که اگر آنها را رعایت کنیم می توانیم ارتباط اثربخشی داشته باشیم.
موسسه خانواده سلامت بنیان – خسرو محمدی؛ گوش کردن یکی از مهمترین مهارتهای ارتباطی است که در ایجاد و حفظ صمیمیت نقش دارد. وقتی زوجها به حرفهای یکدیگر گوش میدهند که موقتاً علایق، نیازها و پیشداوریهای خود را کنار گذاشتهاند تا همسرشان را بفهمند، با او همدلی کنند و ارتباطشان را از دید او ببینند. با این کار، به یکدیگر این پیام را میدهند که «من به تو علاقه دارم. تو به من اهمیت میدهی. میخواهم بدانم تو به چه فکر میکنی، چه احساس و یا چه نیازی داری؟» و این پیام کمی نیست.
وقتی به حرفهای همسرتان گوش میدهید، در واقع به او میگویید: «من به تو علاقه دارم. من به تو اهمیت میدهم. من میخواهم بدانم تو چه فکر میکنی، چه احساسی و چه نیازی داری؟»
تفاوت شنیدن با گوش دادن
گوش کردن متفاوت از شنیدن و چیزی بسیار بیشتر از ساکت ماندن و حرف نزدن است. شنیدن (Hearing) یک فعالیت منفعل دریافت امواج صوتی است، ولی گوش کردن (Listening)، فرآیند فعالی است که هر فرد انتخاب میکند تا آن را انجام دهد. به عبارت دیگر، در گوش کردن، قصد و نیّت وجود دارد.
چرا زن و شوهرها گوش دادن به حرف های هم را فراموش می کنند؟
با این حال متأسفانه بسیاری از زن و شوهرها به درستی به حرف های همدیگر گوش نمی دهند. گوش ندادن علل شایعی دارد که از میان آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد: بحث و مشاجره زیاد در خانواده، پرمشغله بودن اعضاء خانواده و یا وجود استرس زیاد در خانواده، خودبزرگبین بودن اعضای خانواده، ذهن خوانی، قضاوت کردن، رؤیاپردازی و … .
گوش دادن به حرف های طرف مقابل به ویژه همسر، اصول و قواعدی دارد که اگر آنها را رعایت کنیم می توانیم ارتباط اثربخشی داشته باشیم. در ادامه به برخی از این قواعد اشاره می کنیم.
1. به صحبتهای همسرتان توجه کنید
یکی از قواعد اساسی گوش دادن، «توجه کردن» است. برای این کار، زوجها باید زمانی را به همسرشان اختصاص دهند تا افکار و احساساتش را بیان کند و از تمام چیزهایی که ممکن است حواسشان را پرت کند، چه محرکهای بیرونی (صدای تلویزیون، خواندن روزنامه و…) و چه محرکهای درونی (خیالبافی، اشتغال ذهنی با مسایل دیگر و…)، اجتناب کنند.
2. مطالبی را که شنیدهاید، بازگویی کنید
سعی کنید حرف هایی که همسرتان زده را با کلمات خودتان دوباره بیان کنید. این کار چند فایده دارد. فایده اول این است که وقتی گفتوگو، تکراری، پراکنده، بیهدف، هیجانی و یا بهصورت مخالفت کردنهای متقابل میشود، تکرار یا بازگویی چیزی که شنیده شده است، گفتوگو را به مسیر اصلی برمیگرداند. فایده دوم این است که بازگویی به طرف مقابل نشان میدهد که حرفهایش شنیده شده و در صورتی که سوءتفاهمی اتفاق افتاده باشد، در همان زمان روشن و برطرف میشود.
3. مثل یک دادستان گوش ندهید
شاید در دادگاه گوش دادن منفی، مهم و حتی لازم باشد، ولی اگر قصد زوجها گفتوگوی همکارانه است، نباید مثل یک دادستان برای پیدا کردن نکاتی در صحبتهای همسرشان که اشتباه است، گوش دهند و مکالمه را از خط خارج کنند. برای پیدا کردن چیزی که در حرفهای همسرتان اشتباه است، یا برای انتقاد کردن و یا نشان دادن غلط بودن استدلال او گوش ندهید.
4. مثل یک کارآگاه گوش ندهید
کارآگاهان آموزش میبینند تا بهجای اینکه به چیزی که گفته میشود، توجه کنند، به حقیقتی که فکر میکنند پشت کلمات پنهان شده، گوش کنند. یک نگرش بدبینانه و حاکی از سوءظن، برای یک کارآگاه ضروری است، ولی چنین نگرشی در روابط زناشویی، مشکلات زیادی را بهوجود میآورد. اعتماد کردن به چیزی که طرف مقابل میگوید بسیار راحتتر از پیدا کردن معانی پنهان پشت کلمات است. البته، بدیهی است که اعتماد کردن به یکدیگر بستگی به قابلاعتماد بودن طرف مقابل دارد. پس برای پیدا کردن حقایقی که فکر میکنید پشت حرفهای همسرتان پنهان است، گوش ندهید.
5. ذهنخوانی نکنید
نوع دیگری از گوش دادن مثل یک کارآگاه، ذهنخوانی است. یعنی حدس زدن چیزی که طرف مقابل فکر میکند، احساس میکند، و یا میخواهد. ذهنخوانی معمولا در روابط صمیمانه اتفاق میافتد، چون فکر میکنیم وقتی کسی را خوب میشناسیم، میتوانیم ذهن او را نیز بخوانیم. ولی این تصور اشتباه است و میتواند موجب بروز سوءتفاهمهای زیادی در روابط زناشویی شود. درمان ساده ذهن خوانی این است که از طرف مقابل سوال بپرسیم تا ببینیم آیا منظور او را درست متوجه شده ایم یا خیر.
6. مثل یک قاضی گوش ندهید
کار قاضی این است که تصمیم بگیرد چه کسی درست میگوید و چه کسی اشتباه. در حالیکه گوش دادن قضاوتی در دادگاه الزامی است، ولی در منزل یک فاجعه است و فقط موجب دور شدن زوجها از یکدیگر میشود.
مطالب مرتبط: