تاثیر رژیم غذایی کودکان روی سلامتی جسمی و روحی آنها
مصرف منظم غذای ناسالم توسط کودکان میتواند عواقب جدی بر سلامت کوتاه مدت کودکان شما، حتی در دوران نوپایی کودک داشته باشد. همچنین، میتواند سلامت و طول عمر فرد را کاهش دهد.
موسسه خانواده سلامت بنیان – بسیاری از کودکان در سراسر دنیا رژیم غذایی نامناسبی دارند و از سوءتغذیه یا اضافه وزن رنج میبرند.
آمارهای یونیسف نشان میدهد از هر سه کودک زیر پنج سال، دستکم یک نفر یا به عبارت دیگر، بیش از 200 میلیون نفر، دچار سوءتغذیه یا اضافه وزن هستند.
همچنین، از هر 3 کودک بین شش ماه تا دو سال، 2 نفر از مواد غذایی که برای رشد بدن و مغز آنها مورد نیاز است، تغذیه نمیشوند.
این مساله، کودکان را در معرض خطر رشد ضعیف مغز، یادگیری ضعیف، ایمنی پایین، افزایش عفونت و در بسیاری از موارد مرگ قرار میدهد.
به گفته هنریتا فور، مدیر اجرایی یونیسف، علیرغم همه پیشرفتهای فناوری، فرهنگی و اجتماعی در چند دهه اخیر، ما این واقعیت مهم را فراموش کردهایم که اگر بچهها بد غذا بخورند، بد زندگی میکنند.
او در این باره توضیح میدهد: «میلیونها کودک با رژیم غذایی ناسالم زندگی میکنند، زیرا انتخاب بهتری ندارند. روشی که ما سوءتغذیه را درک میکنیم و به آن واکنش نشان میدهیم باید تغییر کند. تغذیه درست فقط به این معنا نیست که بچهها به اندازه کافی غذا بخورند، مهمترین مساله این است که آنها غذای مناسبی برای خوردن داشته باشند.»
آمارهایی از سوءتغذیه کودکان در جهان
براساس گزارش یونیسف، سوءتغذیه، گرسنگی پنهان ناشی از کمبود مواد مغذی ضروری، و اضافه وزن در بین کودکان زیر پنج سال است.
در سراسر جهان:
- ۱۴۹ میلیون کودک نسبت به سن خود، کوتاهقد هستند
- 50 میلیون کودک به نسبت سن و قد خود، لاغر هستند
- 340 میلیون کودک از کمبود ویتامینها و مواد مغذی ضروری مانند ویتامین A و آهن رنج میبرند
- 40 میلیون کودک دچار اضافه وزن یا چاقی هستند
گزارش یونیسف هشدار میدهد که شیوه تغذیه نادرست از همان روزهای اولیه زندگی کودک شروع میشود.
با وجود آن که تغذیه با شیر مادر میتواند جان انسانها را نجات دهد، تنها 42 درصد از کودکان زیر شش ماه به طور انحصاری با شیر مادر تغذیه میشوند و تغذیه تعداد فزایندهای از آنها با شیر خشک صورت میگیرد.
از آنجایی که کودکان در حدود شش ماهگی شروع به انتقال به غذاهای نرم یا جامد میکنند، بسیاری از آنها با نوع اشتباه رژیم غذایی آشنا میشوند.
در سراسر جهان، نزدیک به 45 درصد از کودکان شش ماهه تا دو ساله هیچگونه سبزی یا میوهای استفاده نمیکنند. همچنین 60 درصد از آنها تخممرغ، لبنیات، ماهی یا گوشت نمیخورند.
همانطور که کودکان بزرگتر میشوند، قرار گرفتن آنها در معرض غذاهای ناسالم نگرانکنندهتر میشود. این مساله عمدتا ناشی از بازاریابی و تبلیغات نامناسب، فراوانی غذاهای فرآوری شده و افزایش دسترسی به فستفود و نوشیدنیهای بسیار شیرین است.
برای مثال، این گزارش نشان میدهد که 42 درصد از نوجوانان دانشآموز در کشورهای با درآمد پایین و متوسط حداقل یک بار در روز نوشابههای گازدار شیرین مصرف میکنند و 46 درصد از آنها نیز حداقل یک بار در هفته فستفود میخورند.
این نرخها برای نوجوانان در کشورهای پردرآمد به ترتیب به 62 و 49 درصد میرسد.
در نتیجه، سطح اضافه وزن و چاقی در دوران کودکی و نوجوانی در سراسر جهان در حال افزایش است.
مصرف منظم غذای ناسالم توسط کودکان میتواند عواقب جدی بر سلامت کوتاه مدت کودکان شما، حتی در دوران نوپایی کودک داشته باشد. همچنین، میتواند سلامت و طول عمر فرد را کاهش دهد.
چرا والدین باید غذای سالم به کودکان خود بدهند؟
در ادامه به 4 دلیل اشاره شده است که والدین باید در انتخاب غذای کودکان تجدیدنظر کنند تا غذاهای مضر را به حداقل برسانند.
-
غذاهای ناسالم یکی از دلایل اصلی چاقی کودکان است
براساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده، تقریبا از هر 5 کودک آمریکایی یک نفر چاق است.
مصرف غذاهای ناسالم پر کالری مانند نوشیدنیها و خوراکیهای شیرینشده با شکر و فستفود نقش مهمی در اضافه وزن کودکان دارد.
-
خوردن غذاهای ناسالم با عملکرد ضعیفتر تحصیلی مرتبط است
رژیم غذایی کودکان به طور مستقیم روی عملکرد شناختی و تحصیلی آنها تاثیر میگذارد. وقتی مصرف غذاهای ناسالم افزایش یابد، سطح قند خون پایین میآید و این مساله روی تمرکز، حافظه و توانایی آنها برای تفکر به وضوح تاثیر میگذارد.
یک مطالعه نشان داد مصرف بالای فستفود با نمرات پایینتر در حوزه خواندن و ریاضی در دانشآموزان ایالات متحده مرتبط است.
همچنین، براساس پژوهشها مصرف کمتر غذاهای ناسالم باعث میشود دانشآموزان نتایج تحصیلی بهتری دریافت کنند.
-
مصرف غذاهای ناسالم در کودکان باعث افزایش نرخ بیماری در بزرگسالی میشود
وقتی کودک از همان دوران کودکی با غذای ناسالم تغذیه میشود، این عادت در او به صورت عمیق ریشهدار میشود و زمینه بیماریهایی مانند بیماریهای قلبی، دیابت، سرطان و … را در بزرگسالی فراهم میکند.
-
غذای ناسالم مشکلاتی مانند تغییرات خلقی، اضطراب، افسردگی و پرخاشگری را به وجود میآورد
کودکانی که غذاهای ناسالم زیادی مصرف میکنند، نوسانات قابل توجهی در خلقوخو و انرژی را تجربه میکنند. این مساله، مدیریت استرس را دشوارتر میکند و میتواند شرایط سلامت روان را بدتر کند.
کارهایی که والدین میتوانند انجام دهند
براساس مطالعات مختلف، مصرف غذاهای ناسالم با شادی رابطه معکوس و با علائم نگرانی، افسردگی، سردرگمی، بی خوابی، اضطراب و پرخاشگری رابطه مستقیم دارد.
برای والدینی که علاقهمند به کاهش مصرف غذاهای ناسالم فرزندانشان هستند، اولین راهبرد، آگاهی از خطرات غذاهای ناسالم و فواید یک رژیم غذایی سالم است.
والدین میتوانند با ارائه میوهها، سبزیجات، آجیل و غلات کامل به عنوان میان وعده، غذاهای سالم را جذابتر کنند.
محدود کردن دسترسی به غذاهای ناسالم با دور نگه داشتن آنها از خانه یک استراتژی خوب است. یخچال خود را با گزینههای سالم پر کنید تا اطمینان حاصل شود که کودکان هنگام گرسنگی انتخابهای بهتری دارند.
برگرفته از سایتهای unicef.org و forbes.com