یک سکستراپیست خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
مراجعه به سکستراپیست، تلاشی است برای لذت بیشتر از زندگی جنسی خود و عمیقتر کردن روابط بینفردی و البته، رفع مشکلاتی که در رابطه با سکس وجود دارد.
موسسه خانواده سلامت بنیان – دکتر علی شیخالاسلامی، آمارها حاکی از آن هستند که بخش زیادی از مشکلات زوجین در زندگی مشترک به روابط جنسی آنها برمیگردد. به همین دلیل، ضرورت بررسی علمیتر مقوله سکس و درمان مشکلاتی که در این رابطه وجود دارد، محسوستر به نظر میرسد. همین مساله، جوامع علمی را بر آن داشته تا پایهگذار علم نوینی به نام «سکسولوژی» باشند. کسی هم که در زمینه این علم، تخصص پیدا میکند، سکستراپیست نامیده میشود.
سکسولوژی چیست؟
سکسولوژی علمی است نوین و چند وجهی که ارتباط تنگاتنگی با علوم پزشکی، روانپزشکی، روانشناسی، آمار، جامعهشناسی، جرمشناسی، زیستشناسی و حتی هنر و موزیک دارد.
تعریف علمی سکسولوژی عبارت است از مطالعه هدفمند رفتار جنسی در انسان و حیوان که این رفتار از قبل از تولد جاندار شروع شده و در طول زندگی او ادامه پیدا میکند. این علم در بیشتر فرهنگهای لغات تحت عنوان «علم مطالعه جنسیت» تعریف شده است. جنسیت در واقع، همان شرایطی است که مرد و زن را از یکدیگر متمایز میکند و سکستراپی به رفع تخصصی مشکلاتی میپردازد که فرد در رابطه با رفتار جنسی خود و یا شریک جنسی خود دارد. سکسولوژی مدرن، ترکیبی از زمینههای متفاوتی مانند روانشناسی، بیولوژی، جامعهشناسی، آسیبشناسی و مردمشناسی میباشد.
نکته قابل ذکر اینکه سکسولوژی یک علم توصیفی است و نه یک علم تجویزی. به این معنی که سکسولوژی بیش از آنکه در پی تایید و یا تکذیب رفتار جنسی باشد در پی ریشهیابی علل رفتار و عوامل موثر بر این رفتار است.
شما باید چه انتظاراتی از سکستراپیست خود داشت؟
وقتی به سکستراپیست مراجعه میکنید باید مطمئن شوید که:
- میتوانید آزادانه و به دور از هرگونه محدودیت، راجع به موضوع موردنظر خود با او صحبت کنید؛
- اطلاعاتی که در اختیار او میگذارید، محرمانه خواهد ماند؛
- رفتار سکستراپیست نسبت به شما غیر مغرضانه است و بدون هیچگونه تعصب و پیشداوری، شما را راهنمایی میکند؛
- بعد از این که با او صحبت میکنید، تغییری در نحوه قضاوت او درباره شما به وجود نمیآید؛
- در جلسات سکستراپی، هیچگونه ارتباط بدنی بین درمانگر و مراجع ایجاد نمیشود؛
- از مراجع انتظار نمیرود که در حضور درمانگر، عمل جنسی انجام دهد.
یک سکستراپیست خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
سکستراپیست باید متخصص در امر بهداشت روانی بوده، دورههای کامل رواندرمانی را طی کرده و آموزشهای لازم در امر مشاورههای جنسی را زیر نظر متخصصین سپری کرده باشد. مهارت کامل در امر مشاوره و رواندرمانی و داشتن زمینهای کامل در امر روانشناسی، نکتهای بسیار مهم در روند سکستراپی بهشمار میرود.
از آنجایی که بسیاری از مشکلات جنسی ریشه در روابط اجتماعی و مشکلات شخصیتی افراد دارد، تنها یک روانشناس و رواندرمانگر قادر به شناسایی و ارزیابی مشکلات فردی، اجتماعی و شخصیتی بیمار است و میتواند در حل این مشکلات به او کمک کند.
از سوی دیگر، سکستراپیست باید به فیزیولوژی بدن و آناتومی ارگانهای جنسی و عملکرد آنها احاطه کامل داشته باشد و بتواند اختلالات روانی و بدنی را از هم تمیز داده و راهنماییهای لازم را برای رفع آنها در اختیار مراجع بگذارد.
لازم به ذکر است که آشنایی با زمینههای فرهنگی، اخلاقی و مذهبی هر جامعه از ضروریات بسیار پر اهمیت کار یک سکستراپ محسوب میشود. دلیلش هم این است که نقد و بررسی اختلالات جنسی بدون در نظر گرفتن زمینههای فرهنگی و عقیدتی جامعه، کاری عبث و غیرکارآمد است.
چه کسانی به سکستراپی نیاز دارند؟
تصور عموم مردم این است که سکستراپی صرفا محدود به افرادی میشود که دچار مشکلات جنسی هستند، اما از آنجا که بخشی از کار سکستراپیستها، آموزش جنسی، آناتومی جنسی و آموزشهای بهداشت جنسی است، لذا مراجعه به سکستراپیست، تلاشی است برای لذت بیشتر از زندگی جنسی خود و عمیقتر کردن روابط بینفردی. علاوه بر این، افرادی که به نوعی از مشکلات زیر رنج میبرند، بهتر است به سکستراپیست مراجعه کنند:
- از میان رفتن صمیمیت در ارتباط زناشویی
- تمایل اندک به ارتباط جنسی یا کمبود میل جنسی
- مشکل در لذت بردن از ارتباط جنسی
- مشکل کنترل انزال
- مشکل رسیدن به ارگاسم
- مقاربت دردناک
- افکار وسواسگونه و غیرقابل گریز در مورد مسائل جنسی
- احساس گناه در رابطه سکس
- ارتباط ناخشنود با شریک جنسی و میل به ترک آن
- مورد سوءاستفاده جنسی بودن
- عدم اطمینان از هویت جنسی خود و انحرافات جنسی