زنان چگونه میتوانند از خود در مقابل ابتلا به بیماری سرطان پستان محافظت کنند؟
برخلاف این تصور که سرطان پستان تنها مختص به زنان است، مردان نیز به این بیماری مبتلا میشوند، اما فراوانی سرطان پستان در زنان بسیار بیشتر از مردان است.
موسسه خانواده سلامت بنیان- سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها در بین زنان کل دنیاست. بهطوریکه از آمارهای بنیاد ملی سرطان سینه در آمریکا برمیآید، در هر 2 دقیقه، یک زن به این بیماری مبتلا میشود. آمار جهانی دیگری نشان میدهد که بهطور متوسط از هر 8 زن، یک زن در طول عمر خود به بیماری سرطان پستان ابتلا پیدا میکند.
این بیماری در کشور ما نیز اهمیت زیادی دارد؛ چرا که به گفته مسئولان وزارت بهداشت، سرطان پستان، شایعترین سرطان در بین زنان است.
اکتبر؛ ماه آگاهیبخشی در رابطه با سرطان پستان
اهمیت این بیماری و تاثیر زیادی که در مختل کردن زندگی زنان داشته باعث شده ماه اکتبر بهعنوان ماه آگاهیبخشی در رابطه با سرطان پستان نامگذاری شود و روبان صورتی نیز بهعنوان نماد این بیماری در نظر گرفته شود.
سرطان پستان فقط مختص به زنان نیست
برخلاف این تصور که سرطان پستان تنها مختص به زنان است، اینگونه نیست و مردان نیز به این بیماری مبتلا میشوند. با این حال، فراوانی این بیماری در زنان بسیار بیشتر از مردان است.
علایمی که نشاندهنده ابتلا به این بیماری هستند
علایمی که میتواند نشاندهنده ابتلا به سرطان پستان باشد به شرح زیر است:
- وجود یک توده در پستان
- گودی پوست
- پوسته شدن قسمتی از پوست پستان
- ترشح مایع یا خونریزی از نوک پستان
- تغییر شکل و اندازه پستان
- تورم و زخم
زنان چند وقت یکبار باید برای معاینه به پزشک مراجعه کنند؟
زنان باید بهصورت منظم مورد معاینه قرار بگیرند. بهویژه این کار برای زنانی که در میان خانواده و فامیل خود سابقه سرطان پستان دارند، حیاتیتر است.
زنانی که سابقه فامیلی این بیماری را ندارند باید از سن 25 سالگی جهت معاینه به پزشک مراجعه کنند و هر یک یا سه سال یکبار بنا به توصیه پزشک مورد معاینه قرار بگیرند. بعد از سن 40 سالگی نیز این معاینات باید بهصورت سالانه باشد.
جدی گرفتن این کار کمک میکند که این بیماری در همان مراحل اولیه شناسایی شود و مورد کنترل قرار بگیرد.
مواردی که ریسک ابتلا به سرطان پستان را بالا میبرد
در بعضی از زنان ریسک ابتلا به این بیماری بالاتر است. در این رابطه میتوان به مواردی که این ریسک را بالاتر میبرد اشاره کرد:
- داشتن سابقه فامیلی در بستگان درجه اول
- ابتلا به سرطانهای دیگر در فرد
- چاقی و اضافه وزن بهویژه بعد از یائسگی
- مصرف بالای الکل
- استرس و اضطراب
- مصرف داروهای استروژنی
- تاثیرات هورمونی
- شروع پریود در سن کمتر از 11 سال و یائسگی بالای 54 سال
هر ماه پستانهای خود را در خانه معاینه کنید
به زنان توصیه میشود که هر ماه یک بار پستانهای خود را در خانه معاینه کنند تا اگر مشکلی وجود داشت، هر چه زودتر تشخیص داده شود. گفته میشود حدود 80 درصد از تودههای سرطان پستان با خودآزمایی کشف میشوند.
بهترین زمان معاینه پستان در زنانی که هنوز یائسه نشدهاند، اولین روزهای بعد از اتمام پریود است. دلیل این مساله هم این است که در این روزها، کمترین میزان درد و تورم پستانی در زنان دیده میشود. زنانی هم که یائسه شدهاند میتوانند یک روز از ماه را به این کار اختصاص دهند.
در اینجا میتوانید ویدیوی نحوه صحیح خودآزمایی پستان را ببینید.
راهکارهایی ساده برای پیشگیری از این بیماری
سرطان پستان تا حدودی قابل پیشگیری است و از طریق بهکارگیری راهکارهای زیر میتوانید از این بیماری پیشگیری کنید.
1. فعالیت بدنی و ورزش
ورزش کردن دوای بسیاری از دردهاست و در پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها کمک میکند که تنها یکی از آنها سرطان پستان است. شما اگر در 5 روز هفته بین 45 دقیقه تا 60 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید، میتوانید ریسک ابتلای خود را به این بیماری کاهش دهید.
2. پیشگیری از چاقی
داشتن اضافه وزن همیشه مشکلساز است. بهویژه اگر بعد از یائسگی اضافه وزن داشته باشید، شانس ابتلای شما به این بیماری افزایش پیدا میکند.
3. داشتن تغذیه مناسب
تغذیه مناسب می تواند تاحدودی از ابتلا به این بیماری پیشگیری کند. پژوهشها نشان میدهد در کشورهایی که از چربی کمتری استفاده میکنند، آمار سرطان پستان پایینتر است. پس داشتن رژیم غذایی پر چرب یکی از عوامل خطرزاست و باید مورد بازنگری قرار گیرد.
استفاده از میوهها و سبزیجات تازه، محدود کردن مصرف گوشت قرمز و پرهیز از نوشیدن مشروبات الکلی در پیشگیری از ابتلا به این بیماری موثر هستند.
4. محدود کردن درمان های هورمونی
درست است که هورموندرمانی در دوران یائسگی باعث بهبود علایم گرُ گرفتگی، خشکی واژن و پوکی استخوان میشود اما این نکته را هم به خاطر داشته باشید که این کار در طولانیمدت، خطر ابتلا به سرطان سینه را بالا میبرد. به یاد داشته باشید که حتما باید این درمانها را تحتنظر یک پزشک متخصص پیگیری کنید.
5. شیر دادن به نوزاد
براساس نتایج پژوهشهای متعدد، در دوران شیردهی، سطح استروژن در بدن زنان پایین میآید و اگر این دوران، طولانیتر باشد، ریسک ابتلا به این بیماری برحسب طول مدت شیردهی کاهش پیدا میکند.