دکتر شیخ الاسلامی: دستگاههای دولتی خودشان ایجادکننده آسیبهای اجتماعی هستند
دکتر علی شیخالاسلامی، مدیرعامل موسسه خانواده سلامت بنیان در دو نشست بنیاد پیشگیری از آسیبهای اجتماعی حضور یافت و به ایراد سخنانی پرداخت.
موسسه خانواده سلامت بنیان – دکتر علی شیخالاسلامی، روانشناس و مدیرعامل موسسه خانواده سلامت بنیان، هفته گذشته در دو نشست بنیاد پیشگیری از آسیبهای اجتماعی شرکت داشت و سخنانی ایراد کرد.
اولین نشست، مربوط به رونمایی از سایت همایشهای بنیاد پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بود که در دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران برگزار شد.
بسیاری از طرحهای اجتماعی شکست خوردهاند، اما آسیبشناسی نشدهاند
دکتر شیخ الاسلامی، طی سخنانی با اشاره به کاربردی نبودن طرحهایی که در زمینه آسیبهای اجتماعی اجرا شده است، بیان داشت: «در حوزه آسیبهای اجتماعی، آسیبشناسیهای زیادی در مراکز دانشگاهها صورت گرفته است و سازمانهای مختلفی طرحهای زیادی در این زمینه اجرا کردند که نیازمند آسیبشناسی در این طرحها هستیم.»
او در ادامه گفت: «طرحهای زیادی در حوزههای مختلف با بودجههای زیاد انجام شده که بسیاری از آنها شکست خوردهاند. مثلا در حوزه ازدواج جوانان 13 طرح ملی اجرا شده که بررسیها حکایت از شکست بسیاری از این طرحها دارد. با این حال، هیچگاه آسیبشناسی صورت نگرفته تا اشتباهات دوباره تکرار نشود.»
آسیبهای اجتماعی در مناطق و شهرهای مختلف، متفاوت است
او در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: «نکتهای که از آن غفلت شده این است که ما نمیتوانیم برای همه کشور یک رویکرد را به کار ببریم. در همین شهر تهران، منطقه یک با منطقه دو آسیبهای متفاوتی دارند. بنابراین لازم است برای هر منطقه براساس شرایط همان منطقه طرحهای عملیاتی و اجرایی بنویسیم.»
مدیرعامل موسسه خانواده سلامت بنیان افزود: «مسئله دیگر این است که پژوهشهای متعددی در دانشگاهها صورت گرفته، اما هیچیک از آنها کاربردی نشدهاند. در واقع، هیچ کاربستی از این مقالات وجود ندارد که در اختیار دستگاههای اجرایی قرار بگیرد تا با استفاده از آن مسئولین به حل مشکلات اجتماعی بپردازند.»
باید برای سبکهای زندگی مختلف، برنامه داشته باشیم
دکتر شیخ الاسلامی به انواع سبکهای زندگی بعد از انقلاب نیز اشاره کرد و بیان داشت: «ما بعد از انقلاب تاکید زیادی روی سبک زندگی ایرانی اسلامی داشتیم، بدون آن که سایر سبکهای زندگی را به رسمیت بشناسیم. به همین دلیل، خوراک فکری مناسبی در اختیار جوانانمان قرار ندادهایم.»
او در ادامه خاطرنشان کرد: «عدم توجه ما به این موضوع باعث شده جوانانی که با ارزشهای متفاوت با سبک زندگی اسلامی در حال رشد و نمو در جامعه هستند نتوانند به درستی از خودشان در مقابل آسیبها دفاع کنند. ما باید وقتی جوانی درگیر سبک زندگی دیگری است، متناسب با ارزشهای آن جوان طرح و برنامه داشته باشیم تا بتوانیم تاثیرگذار باشیم.»
مدیرعامل موسسه خانواده سلامت بنیان با اشاره به اهمیت خانواده گفت: «ما با تقویت ارزشهای خانواده میتوانیم به حل آسیبهای اجتماعی بپردازیم.»
تقویت خانواده تنها راه کاهش آسیبهای اجتماعی است
جلسه دیگری که دکتر شیخالاسلامی در آن حضور داشت، نشست هماندیشی سازمانهای مردم نهاد با حضور خانم دکتر شمس احسان، عضو شورای شهر تهران بود که از سوی بنیاد پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
دکتر علی شیخالاسلامی طی سخنانی در این نشست، خانواده و تقویت آن را تنها راه کاهش آسیبهای اجتماعی برشمرد و گفت: «خانواده در ایران متولی ندارد. در ابتدای راه همه دستگاهها خودشان را متولی میدانند اما زمانی که قرار است پاسخی داده شود، هیچکس متولی این موضوع نیست.»
دستگاههای دولتی خودشان ایجاد کننده آسیبهای اجتماعی هستند
او افزود: «ما ازهمان روز اول بنا بود هیچ نگاهی به دولت و دستگاههای دولتی نداشته باشیم و همین روند را در پیش گرفتیم.»
مدیرعامل موسسه خانواده سلامت بنیان خاطرنشان کرد: «ما تنها چیزی که میخواهیم این است که دستگاههای دولتی در کار ما مانعتراشی نکنند و به اصطلاح سنگ نیاندازند. اما در حال حاضر برداشت من این است که متاسفانه دستگاههای دولتی خودشان ایجاد کننده آسیبهای اجتماعی هستند و در حل آسیبها ناتواناند.»