بیماری سوزاک چه علایمی دارد و چگونه میتوان از آن پیشگیری کرد؟
بیماری سوزاک در مردان با سوزش ادرار و ترشحات عفونی که از مجرای آلت خارج میشوند و منجر به کثیف شدن لباس زیر میشوند خود را نشان میدهد.
دکتر علی شیخالاسلامی، سکستراپ و مدیرعامل موسسه خانواده سلامت بنیان- یکی از بیماریهای عفونی منتقله از راه جنسی سوزاک است که بهوسیله یک باکتری به نام «نایسریا گنورهآ» یا «گنوکک» ایجاد میشود.
بیماری سوزاک نسبتا شایع است و در افرادی که شرکای جنسی متعددی دارند بیشتر دیده میشود. راه انتقال این بیماری از طریق تماس ترشحات تناسلی آلوده با مخاط تناسلی طرف مقابل است.
بیماری سوزاک در زنان و مردان چه علایمی دارد؟
این بیماری بطور معمول در مردان با سوزش ادرار و ترشحات عفونی که از مجرای آلت خارج میشوند و منجر به کثیف شدن لباس زیر میشوند خود را نشان میدهد.
بیماری سوزاک در زنان میتواند بی علامت باشد یا با خروج ترشحات عفونی از مجرا و دردهای لگنی خود را نشان دهد. البته، بسته به اینکه از چه طریقی منتقل شده باشد میتواند علایمی در دهان یا مقعد نیز ایجاد کند .
معمولا علایم این بیماری بین 2 تا 7 روز بعد از رابطه جنسی با فرد مبتلا بروز پیدا میکند. بسته به نوع رابطه جنسی، علایم میتواند در یکی از مناطق تناسلی، مقعد یا دهان بروز یابد.
خارش، درد، ترشح یا خونریزی از مقعد در حالت عادی یا خونریزی بعد از اجابت مزاج علایم انتقال مقعدی بیماری سوزاک است. گلودرد و ورم کردن غدد لنفاوی گردن میتواند در صورت رابطه جنسی دهانی بوجود آید.
خروج ترشحات چرک مانند از چشم، چشم درد و حساسیت به نور نیز در صورت رسیدن ترشحات آلوده به چشم میتواند ایجاد شود. گرمی و قرمز شدن، تورم و دردناک شدن مفاصل بهویژه هنگام حرکت دادن مفصل نیز میتواند بوجود آید.
نحوه تشخیص این بیماری
با استفاده از گسترش نمونهای که از ترشحات بر روی لام تهیه میشود، رنگآمیزی و دیدن آن زیر میکروسکوپ میتوان تشخیص قطعی بیماری سوزاک را داد.
روشهای درمان سوزاک
سوزاک با درمان آنتی بیوتیکی به خوبی درمان میشود. درمان از بابت پیشگیری از عوارض بیماری ضرورت دارد.
بطور معمول در گذشته پنیسیلین تزریق و سپس قرص تتراسیکلین یا داکسی سیکلین استفاده میشد. امروزه از سفتریاکسون بعنوان داروی تزریقی استفاده میشود.
همچنین در خانمهای باردار از قرص اریترومایسین استفاده میشود. دوره درمان یک هفته میباشد. در صورت عدم درمان بیماری تا ماهها ادامه یافته و عوارض زیادی بر جای میگذارد.
یکی از عوارض بیماری سوزاک، گسترش این بیماری به همه بافتهای بدن است که ممکن است به پتشی یا التهاب مفاصل یا اندوکاردیت منجر شود.
در 20 درصد از موارد ابتلا در زنان، عفونت در مراحل عادت ماهان به رحم رسیده و باعث التهاب رحم، لوله های رحمی و برخی نواحی لگن میشود که گاهی چنین حالتی منجر به نازایی یا حاملگی خارج از رحم میشود.
در چه صورت، بیماری سوزاک به دیگران منتقل نمیشود؟
در صورت عدم درمان بیماری تا ماهها واگیری داشته و به دیگران منتقل میشود. اما با شروع درمان چند ساعت بعد از مصرف دارو دیگر بیماری منتقل نمیشود و واگیری ندارد.
اگر مادر باردار، مبتلا به این بیماری شود چه اتفاقی برای جنین میافتد؟
در صورتیکه مادر باردار مبتلا به سوزاک باشد ممکن است بچه هنگام تولد دچار عفونت چشمی ناشی از عامل این بیماری شود که برای پیشگیری، پمادهای چشمی در بچه تازه به دنیا آمده استفاده میشود.
بهترین راه پیشگیری از سوزاک
بهترین راه پیشگیری از سوزاک، نداشتن رابطه با شریک جنسی غیر سالم و غیر متعهد است. محدود کردن رابطه به شریک جنسی ثابت و متعهد کمک میکند تا بسیاری از بیماریهای منتقله از راه جنسی از جمله این بیماری پیشگیری شود. استفاده از کاندوم برای رابطه جنسی نیز میتواند پیشگیری از انتقال بیماری نماید. در سکس به هر شکل از تناسلی، مقعدی یا دهانی باید از کاندوم استفاده شود تا پیشگیری اتفاق افتد.
مطالب مرتبط:
راههایی که کمک میکند زگیل تناسلی نگیرید و در صورت ابتلا، درمان شوید