اضطراب بچه‌ها در برخورد با آدم‌های جدید و راهکارهای برطرف کردن آن

اضطراب-بچه-ها

بعضی از بچه‌ها در مواجهه با آدم‌های جدید دچار اضطراب می‌شوند و ارتباطات موفقی ندارند. اگر این مساله در کودکی حل نشود، ردپای آن تا بزرگسالی نیز ادامه پیدا خواهد کرد و باعث سخت شدن زندگی او می‌شود.

 

موسسه خانواده سلامت بنیان – سمانه شیرلو، روانشناس؛ بعضی از بچه‌ها وقتی با آدم‌های جدید مواجه می‌شوند، به راحتی با آنها ارتباط برقرار می‌کنند و می‌توانند در روابط اجتماعی خود موفق باشند. در مقابل، بعضی دیگر از بچه‌ها وقتی با آدم‌های ناآشنا و جدید برخورد می‌کنند، دچار اضطراب می‌شوند و این مساله باعث می‌شود ارتباطات راحت و موفقی نداشته باشند. اگر فرزند شما هم جزو این دسته از افراد است، حتما ادامه این مطلب را بخوانید تا ببینید چه کمکی می‌توانید به او بکنید.

آیا اضطراب بچه‌های زیر 2 سال در برخورد با آدم‌های جدید، طبیعی است؟

معمولا این که بچه‌ها قبل از سن 2 سالگی با حضور افراد غریبه دچار اضطراب شوند، امری طبیعی است. به همین دلیل، از والدین و همچنین، اقوام می‌خواهیم در این سنین، هیچ مداخله‌ای برای کاهش استرس کودک انجام ندهند تا او متناسب با سنین رشد، بزرگ شود و در برهه‌ای از رشد، متوقف نماند.

کودک - <strong>اضطراب بچه‌ها در برخورد با آدم‌های جدید و راهکارهای برطرف کردن آن</strong>

برخی از بچه‌های بالای 2 سال نیز در مواجهه با افراد جدید، دچار اضطراب می‌شوند. در این شرایط، رفتار والدین نقش موثری در کاهش یا افزایش اضطراب فرزند ایفا خواهد کرد.

با کودک خود درباره موقعیت استرس‌زا صحبت کنید

یکی از رفتارهای مهم و تاثیرگذاری که والدین می‌توانند داشته باشند این است که قبل از ورود به موقعیتی که افراد جدید در آنجا حضور دارند، مانند مهمانی و غیره، با فرزند خود گفتگو کنند. اما چه نوع گفتگویی؟  

معمولا بخشی از اضطراب بچه‌ها در مواجهه با آدم‌های جدید به خاطر مبهم بودن موقعیت برای آنهاست. در چنین شرایطی، کاهش ابهام و افزایش شفافیت منجر به کاهش استرس خواهد شد. با این حال، متاسفانه بسیاری از والدین نسبت به این مساله بی توجه هستند.

شما می‌توانید برای فرزندتان توضیح دهید که این مهمانی به چه منظور برگزار می‌شود و چه کسانی در آنجا حضور دارند. این گفتگو در این راستاست که بتوانیم فرزندمان را درک کرده و در حل مشکل، او را یاری دهیم.

نحوه انجام گفتگو باید به چه صورت باشد؟

اصل اول گفتگو، انتخاب زمان مناسب است. گاهی اوقات بهتر است قبل از مهمانی با کودک صحبت نکنید تا او دچار اضطراب مضاعف نشود. می‌توان این کار را فردای روز مهمانی انجام داد که کودک خسته نیست و با ما همراه خواهد بود.

scaled - <strong>اضطراب بچه‌ها در برخورد با آدم‌های جدید و راهکارهای برطرف کردن آن</strong>

حتما از کودک راجع به انتخاب زمان مناسب نظر بخواهیم. بدون این که کودک را قضاوت کنیم، به‌طور کامل به حرف‌های او گوش دهیم و سعی کنیم او را درک کنیم. اگر غیر از این باشد، نه تنها تلاش‌های ما نتیجه‌ای ندارد، بلکه ممکن است نتیجه عکس بدهد.

هرگز فرزندتان را با بچه‌های دیگر مقایسه نکنید

این نکته مهم را هم حتما در نظر بگیریم که فرزندان ما  خلق‌وخو و شخصیت متفاوتی با یکدیگر دارند. به همین دلیل، مقایسه بچه‌ها با هم، رفتاری کاملا اشتباه و آسیب‌زننده است. بنابراین، به هیچ‌وجه نباید فرزندمان را با بچه‌های دیگر مقایسه کنیم. همچنین، اگر متناسب با انتظار ما رفتار نکرد، اصلا او را سرزنش نکنیم.

به او احساس امنیت بدهید و برای احساسش ارزش قائل شوید

کار دیگری که باید به عنوان والد انجام دهیم، این است که امنیت فرزندان‌مان را در محیط‌های جدید تامین کنیم. یعنی اگر در جریان مهمانی، فرزند ما نگران است و هنوز حس امنیت به افراد و محیط در او شکل نگرفته برای حس او ارزش قائل شویم و به کودک زمان دهیم تا آرام آرام احساس اعتماد و امنیت در او شکل بگیرد. در چنین شرایطی، نباید فرزندمان را سرزنش کرده یا او را از خودمان طرد کنیم.

کودک - <strong>اضطراب بچه‌ها در برخورد با آدم‌های جدید و راهکارهای برطرف کردن آن</strong>

اگر فرزند ما بعد از ایجاد امنیت خاطر و شکل‌گیری اعتماد در محیط از حالت انفعال خارج شود یا هر چه سن او بالاتر می‌رود و تعاملات اجتماعی بیشتری برقرار می‌کند، میزان اضطرابش کاهش می‌یابد، این مساله، نشان‌دهنده طبیعی بودن فرایند رشد است. این نشان می‌دهد که فرزند ما دچار کمرویی بوده و با استفاده از راهکارهای بالا، کمرویی او رفع شده است.

زمانی که باید برای رفع اضطراب کودک از روانشناس کمک بگیرید

اما اگر این راهکارها جواب نداد و با وجود رفتار درست ما، زمان دادن به کودک و افزایش تعاملات اجتماعی، فرزند ما همچنان گوشه‌گیر و منفعل ماند، برای حل این مشکل با از یک روانشناس کمک بگیریم. بررسی‌های روانشناس مشخص می‌کند که آیا فرزند ما دچار اضطراب اجتماعی است یا علل دیگری برای کمرویی او وجود دارد که رفع نشده است. این تشخیص، ابتدا از طریق بازی درمانی صورت خواهد گرفت و سپس درمان درست و به موقع، اجرا می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *