چگونه از گرمازدگی در امان بمانیم؟

گرمازدگی

اگر دچار گرمازدگی شدید، لازم است به صورت اورژانسی آن را درمان کنید، وگرنه در صورتی که این وضعیت ادامه پیدا کند، می‌تواند به مغز، قلب، کلیه‌ها و ماهیچه‌ها آسیب برساند.

 

موسسه خانواده سلامت بنیان – این روزها دمای هوا به شکل بی سابقه‌ای بالا رفته و بسیاری از مردم مستعد گرمازدگی هستند. حتی آمارها نشان می‌دهد گرمازدگی، کار برخی از مردم را به بیمارستان کشانده است.

گرمازدگی وضعیتی است که در اثر حرارت بیش از حد بدن ایجاد می‌شود. این وضعیت که بیشتر در ماه‌های تابستان دیده می‌شود، در صورتی رخ می‌دهد که دمای بدن به 40 درجه سانتیگراد یا بالاتر برسد.

زدگی - چگونه از گرمازدگی در امان بمانیم؟

اگر دچار گرمازدگی شدید، لازم است به صورت اورژانسی آن را درمان کنید، وگرنه در صورتی که این وضعیت ادامه پیدا کند، می‌تواند به مغز، قلب، کلیه‌ها و ماهیچه‌ها آسیب برساند.

هرچه درمان بیشتر به تعویق بیفتد، آسیب بدتر می‌شود و خطر عوارض جدی یا مرگ افزایش پیدا می‌کند.

علائم گرمازدگی

گرمازدگی علائم و نشانه‌هایی دارد که شامل موارد زیر می‌شود:

  • دمای بالای بدن: در این وضعیت، دمای بدن به 40 درجه سانتیگراد یا بالاتر افزایش پیدا می‌کند.
  • تغییر وضعیت ذهنی و رفتاری: حالاتی مانند گیجی، بی قراری، گفتار نامفهوم، تحریک‌پذیری، هذیان و تشنج می‌تواند ناشی از این مشکل باشد.
  • حالت تهوع و استفراغ: بیمارانی که این مشکل را تجربه می‌کنند، معده‌شان به اصطلاح دچار آسیب می‌شود و دچار تهوع و استفراغ می‌شوند.
  • ضربان قلب بالا: وقتی کسی دچار گرمازدگی می‌شود، ضربان قلب او به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند، زیرا استرس گرمایی بار زیادی روی قلب وارد می‌کند تا به خنک شدن بدن کمک کند.
  • سردرد: افرادی که دچار این مشکل می‌شوند، معمولا سردرد و ضربان در سر را تجربه می‌کنند.

دلایل ایجاد و تشدید گرمازدگی

گرمازدگی دلایل مختلفی دارد و در اثر عوامل متعددی ممکن است به وجود بیاید و حتی برخی از دلایل می‌توانند این حالت را تشدید کنند. به همین دلیل، باید با این عوامل آشنا باشید تا بتوانید از آنها پیشگیری کنید.

در ادامه به مهمترین دلایل ایجاد این مشکل و تشدید آن اشاره شده است.

  • قرار گرفتن در یک محیط گرم

این نوع گرمازدگی معمولا پس از قرار گرفتن در یک محیط گرم و مرطوب، به ویژه در یک مدت زمان طولانی رخ می‌دهد. اغلب، افرادی که سن آنها بالاست یا دچار بیماری زمینه‌ای هستند، دچار این مشکل می‌شود.

  • فعالیت شدید

فعالیت بدنی شدید در هوای گرم نیز می‌تواند این مشکل را ایجاد کند. هر فردی که در هوای گرم مشغول کار است یا ورزش می‌کند، امکان دارد دچار این مشکل شود.

  • برخی بیماری‌ها و داروها

برخی از محرک‌ها و بیماری‌ها مانند اختلال کمبود توجه/بیش فعالی ADHD، بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی و ریوی، چاقی و کم تحرکی می‌توانند شما را مستعد ابتلا به گرمازدگی کنند.

مصرف برخی از داروها نیز روی توانایی بدن شما برای هیدراته ماندن و پاسخ به گرما تاثیر می‌گذارند. اگر داروهایی مصرف می‌کنید که رگ‌های خونی شما را باریک می‌کنند، فشار خون‌تان را با مسدود کردن آدرنالین (بتابلوکرها) تنظیم می‌کنند، سدیم و آب بدن‌تان را از بین می‌برند، یا علائم روانپزشکی را کاهش می‌دهند (داروهای ضد افسردگی یا ضد روان پریشی) در هوای گرم خیلی مراقب باشید.

.jpg - چگونه از گرمازدگی در امان بمانیم؟

راه‌های پیشگیری

با تمام این اوصاف، گرمازدگی قابل پیشگیری است و می‌توانید با رعایت برخی از نکات، از وقوع آن جلوگیری کنید. در ادامه به این نکات اشاره شده است:

  • پوشیدن لباس مناسب

وقتی هوا گرم است، لباس‌های خنک و گشاد بپوشید، چون لباس‌های اضافی یا محکم و تنگ به بدن شما اجازه نمی‌دهند که در صورت تعریق، به راحتی خشک شود.

  • محافظت از آفتاب سوختگی

آفتاب سوختگی روی توانایی بدن شما برای خنک کردن تاثیر می‌گذارد. بنابراین وقتی از خانه خارج می‌شوید با استفاده از یک کلاه لبه پهن و عینک آفتابی از خود در مقابل نور خورشید و گرما محافظت کنید. استفاده از  کرم ضد آفتاب را نیز فراموش نکنید. یادتان باشد که هر دو ساعت یک بار، ضد آفتاب خود را تجدید کنید.

  • نوشیدن مایعات

وقتی هوا گرم است، مایعات زیادی بنوشید. هیدراته ماندن به بدن شما کمک می‌کند که عرق کند و دمای بدن در حالت طبیعی حفظ شود.

  • استراحت در گرما

اگر در فضای آزاد، ورزش یا کار فیزیکی انجام می‌دهید، سعی کنید فعالیت بدنی شدید خود را به ساعاتی از روز که هوا خنک‌تر است موکول کنید. در اواسط فعالیت خود نیز در یک جای خنک استراحت کنید و آب و مایعات فراوان بنوشید.  

 

برگرفته از سایت mayoclinic.org

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *