نحوه آموزش به کودکان درباره رضایت جنسی

کودک-رضایت-جنسی

وقتی صحبت از رضایت جنسی می‌شود، می‌توانید از سنین پایین به فرزندتان یاد بدهید که بدن او متعلق به خودش است و هیچ‌کس اجازه ندارد کاری با او انجام دهد که خودش نمی‌خواهد.

 

موسسه خانواده سلامت بنیان – یکی از اقداماتی که والدین باید برای حفاظت از فرزندشان در برابر آزارهای جنسی انجام بدهند، این است که به آنها مفهوم رضایت جنسی را آموزش دهند. در اینجا این سوال برای والدین پیش می‌آید که چگونه می‌توان این مفهوم را آموزش داد.

وقتی صحبت از رضایت می‌شود، می‌توانید از سنین پایین به فرزندتان یاد بدهید که بدن او متعلق به خودش است و هیچ‌کس اجازه ندارد کاری با او انجام دهد که خودش نمی‌خواهد.
کودکان از طریق مشاهده رفتار اطرافیان، چگونگی ارتباط و تعامل با دیگران را یاد می‌گیرند، و این موضوع به‌ویژه در زمینه‌ تعیین مرزهای سالم در روابط بسیار اهمیت دارد.

آموزش مفهوم رضایت از سنین پایین باعث می‌شود کودک در دوران نوجوانی بهتر بتواند روابط سالمی را درک و تجربه کند.

اجازه بدهید کودک خودش تصمیم بگیرد

مهم است به کودک‌تان یاد بدهید که بدن او متعلق به خودش است و خودش تصمیم می‌گیرد که با آن چه‌کار کند. این آموزش کمک می‌کند تا او بفهمد دیگران هم درباره‌ بدن خودشان تصمیم‌گیرنده هستند و ما باید به این تصمیم‌ها احترام بگذاریم.

واکنش به درخواست بزرگترها برای بغل و بوسه

طبیعی است که بستگان بخواهند کودک را در آغوش بگیرند یا ببوسند، اما مهم‌تر از همه این است که کودک شما چه می‌خواهد.

به‌جای این‌که به کودک‌تان بگویید «عمه‌ات رو بغل کن»، از او بپرسید: «دوست داری عمه‌ات رو بغل کنی؟»

به او گزینه‌های جایگزین پیشنهاد بدهید. مثلا از کودک بپرسید: «می‌خوای با بغل سلام کنی؟ یا بوس از راه دور، یا دست تکون دادن، یا بزن قدش؟ یا شاید فعلا هیچ‌کدوم؟»

به پاسخ او احترام بگذارید. اگر کودک نخواست این کارها را انجام دهد، ناراحتی یا دلخوری نشان ندهید و سعی نکنید او را قانع کنید. چون این کار باعث می‌شود فکر کند باید کاری که نمی‌خواهد را فقط برای رضایت دیگران انجام دهد.
بهتر است برای دوستان و اعضای خانواده توضیح دهید که چرا این روش را در پیش گرفته‌اید تا آن‌ها هم کودک را تحت فشار نگذارند.

جنسی کودک - نحوه آموزش به کودکان درباره رضایت جنسی

به یاد داشته باشید که انتخاب کودک همیشه یکسان نیست. اگر دفعه‌ قبل مادربزرگ را بغل کرده، ممکن است امروز حال و حوصله نداشته باشد. یا شاید وقتی مدتی با کسی وقت گذراند و احساس نزدیکی کرد، موقع خداحافظی بخواهد بغلش کند.

به او یاد بدهید که این احترام باید دوطرفه باشد. به کودک‌تان بیاموزید که پیش از بغل یا بوسه، از دوستان یا اعضای خانواده اجازه بگیرد و اگر جواب «نه» شنید، ناراحت نشود.

به موقعیت‌های دیگری فکر کنید که می‌توانید پیش از لمس کردن، به کودک‌تان حق انتخاب بدهید.
مثلا می‌توانید بپرسید که آیا دوست دارد بغلش کنید یا روی پای‌تان بنشیند؟ یا پیش از لباس پوشاندن یا پاک کردن بینی‌ کودک، از او بپرسید آیا خودش می‌خواهد این کار را انجام دهد؟

می‌توانید برای او توضیح دهید که گاهی اوقات یک بزرگسال قابل اعتماد ممکن است حتی وقتی او دلش نمی‌خواهد، مجبور باشد او را لمس کند. مثل وقتی که به دکتر مراجعه می‌کند یا برای حفظ ایمنی‌ او، مثل بستن کمربند صندلی ماشین.

استفاده از کلمات «نه» و «بس کن»

به کودک‌تان یاد بدهید که حق دارد در برابر هر نوع لمسی که دوست ندارد، بگوید «نه» یا «بس کن»، و فرد مقابل باید فورا دست بکشد.
می‌توانید جمله‌ای ساده مثل «بس کن، من خوشم نمیاد» را به او یاد بدهید تا در موقعیتی که از بازی یا رفتار یک کودک یا بزرگسال ناراحت است، از آن استفاده کند.

جنسی - نحوه آموزش به کودکان درباره رضایت جنسی

اگر کودک به شما گفت که کاری را متوقف کنید، حتما واکنش نشان دهید تا بفهمد حرفش شنیده شده است.
مثلا اگر مشغول قلقلک دادن او هستید و گفت «بس کن»، فورا قلقلک را قطع کنید و واضح بگویید: «شنیدم گفتی بس کن، پس این کار متوقف می‌کنم.»

این کار به او حس استقلال می‌دهد و به او یاد خواهد داد که چطور از بدنش محافظت کند.

اعتماد به حس درونی

برای کودک‌تان توضیح بدهید که لمس کردن می‌تواند خوب یا بد باشد، و اگر بد باشد، ممکن است یک احساس ناخوشایند در بدنش ایجاد کند.
این احساس ممکن است به شکل عرق کردن، حالت تهوع یا لرزش پاها ظاهر شود.
به او بگویید که نباید این احساس را نادیده بگیرد، و اگر کسی باعث ایجاد چنین حسی در او شد، حتما باید به یک بزرگسال قابل اعتماد بگوید.

رازی وجود ندارد

به فرزندتان آموزش دهید اگر کسی از او خواست رازی را پیش خود نگه دارد، حتما باید آن را با یک بزرگسال قابل اعتماد در میان بگذارد.

صحبت درباره بدن

مهم است که به کودکان نام درست اندام‌های بدن‌شان، از جمله اندام‌های جنسی را آموزش بدهیم.
در گذشته معمول بود که به کودکان نام‌های بامزه یا کودکانه برای اندام‌های خصوصی‌شان یاد می‌دادند تا بعدا اسم واقعی آن‌ها را بیاموزند. اما استفاده از واژه‌های علمی و واقعی مثل واژن و آلت تناسلی به حفظ امنیت آن‌ها کمک می‌کند، چون:

  • داشتن واژگان درست به کودک کمک می‌کند تا واضح و روشن درباره بدنش صحبت کند.
  • پرهیز از استفاده‌ از برخی کلمات می‌تواند احساس شرم ایجاد کند. اگر بزرگ‌ترها از گفتن این واژه‌ها خجالت بکشند، کودک ممکن است فکر کند این قسمت‌های بدن «کثیف»، «بد» یا «شرم‌آور» هستند و نباید درباره‌شان صحبت کرد.
  • واژه‌های بامزه می‌توانند گمراه‌کننده باشند و امکان سوءاستفاده را بیشتر کنند. اگر کسی از کودک بخواهد «فرشته کوچولو»ی او را لمس کند، ممکن است کودک فکر کند منظور یک اسباب‌بازی است.
  • اگر کودکی به یک بزرگسال قابل اعتماد بگوید کسی «گل» او را لمس کرده، ممکن است پیام به درستی درک نشود و کسی اقدامی نکند.

به کودک‌تان کمک کنید بفهمد که اندام‌های خصوصی بدنش متعلق به خودش است و هیچ‌کس نباید آن‌ها را ببیند یا لمس کند، مگر پزشک، آن هم با حضور یک بزرگسال مورد اعتماد. 
همچنین توضیح بدهید که اندام‌های خصوصی دیگران هم متعلق به خودشان است و اگر کسی اندام خصوصی‌اش را به او نشان داد، باید فورا به یک بزرگسال مطمئن بگوید. 

در عین حال، مهم است که کودک بداند خصوصی بودن به معنای کثیف یا بد بودن نیست، و باید احساس راحتی کند تا درباره‌ بدنش با شما صحبت کند.
هر چه بیشتر درباره‌ این موضوعات با کودک حرف بزنید، برایش طبیعی‌تر خواهد شد که در صورت نیاز با شما درد دل کند.

برگرفته از وب‌سایت parents.actionforchildren.org.uk

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *