دلایل ناخن جویدن کودکان و راهکارهایی که برای حل این مشکل وجود دارد

ناخن-جویدن-کودک

یکی از دلایل ناخن جویدن، سوءتغذیه است. وقتی ویتامین A در بدن بعضی کودکان کم باشد ممکن است آنها را عصبی کند و در نتیجه این عصبیت شروع به جویدن ناخن کنند.

 موسسه خانواده سلامت بنیان- یکی از عادت های غیر معمول کودکان، ناخن جویدن است که خیلی از والدین را ناراحت می کند. با سمانه شیرلو؛ روانشناس، مشاور و کارشناس موسسه خانواده سلامت بنیان در رابطه با دلایل ناخن جویدن در کودکان و راه های درمان آن گفتگو کردیم که مشروح این گفتگو را پیش رو دارید.

بچه ها در چه سنی شروع به ناخن جویدن می کنند؟ 

شیرلو با اشاره به شیوع ناخن جویدن در بازه های سنی مختلف گفت: در کودکان کمتر از 3 سال جویدن ناخن ها نادر است و معمولا در سن 8 تا 12 سالگی بچه ها ناخن های خودشان را می جوند. سیر زمانی این مساله هم به این صورت است که معمولا از 4 تا 5 سالگی آغاز می شود و در 10 تا 15 سالگی به اوج خود می رسد. اغلب مبتلایان به ناخن جویدن کودکان 9 تا 11 ساله هستند.

جویدن - دلایل ناخن جویدن کودکان و راهکارهایی که برای حل این مشکل وجود دارد

ناخن جویدن یکی از تلاش های کودک برای جلب توجه است

او یکی از دلایل ناخن جویدن کودکان را علل و عوامل محیطی دانست و بیان داشت: ممکن است کودک ما در اثر تقلید این کار را انجام دهد یعنی اگر یک دوست یا یکی از اعضای خانواده این کار را انجام دهد ممکن است کودک از او تقلید کند و این کار به شکل عادت در بیاید. گاهی هم بچه ها ناخن های خود را می جوند تا جلب توجه کنند.

ناخن جویدن، یکی از راه های بچه های برای کاهش فشارهای عصبی است

این مشاور در رابطه با سایر دلایل ایجاد این عادت اظهار داشت: دومین علتی که ممکن است منجر به ناخن جویدن توسط بچه ها شود فشارهای روحی و استرس است. گاهی کودک تحت فشارهایی مثل سختگیری های بیش از حد برای رعایت نظم و انضباط یا توقعات بیش از اندازه والدین قرار دارد و ممکن است توانایی انجام کارهایی که از او انتظار می رود را نداشته باشد. وقتی هم که نمی تواند کار خود را به درستی انجام دهد مورد توبیخ و سرزنش قرار می گیرد و به همین دلیل فشار روانی به او وارد می شود و ناخن های خود را می جود.

شیرلو در ادامه گفت: اضطراب دلیل رایج ناخن جویدن است و کودک مضطرب، ناخن جویدن را تنها راه رهایی از استرس ها و کم کردن فشارهای عصبی و تنش هایی که ناشی از دلخوری های روزانه است، می داند.

تأثیر ترس و دلواپسی در جویدن ناخن ها

او سومین عامل ناخن جویدن را دلواپسی و ترس دانست و بیان داشت: کودکی که شاهد کشمکش های خانوادگی و دعواهای والدین است یا در موقعیت هایی مثل درس شفاهی پرسیدن در مدرسه یا امتحانات کتبی یا تماشای فیلم های مهیج و ژانر وحشت دچار دلهره شود و برای تسکین خود به ناخن جویدن رو می آورد.

کمبود ویتامین A می تواند باعث می شود بچه ها ناخن هایشان را بجوند 

این مشاور افزود: دلیل چهارم ناخن جویدن، سوءتغذیه است. وقتی ویتامین A در بدن بعضی کودکان کم باشد ممکن است آنها را عصبی کند و در نتیجه این عصبیت شروع به جویدن ناخن کنند. گاهی هم درآوردن دندان و التهاب لثه باعث ایجاد درد می شود و کودک برای تسکین درد ممکن است این کار را انجام دهد.

vitamin A - دلایل ناخن جویدن کودکان و راهکارهایی که برای حل این مشکل وجود دارد

شیرلو درباره واکنشی که والدین باید در مقابل این اختلال رفتاری یا عادت غیر معمول داشته باشند، اظهار داشت: متأسفانه بیشتر والدین با خشم، عصبانیت و ناراحتی با ناخن جویدن کودکان برخورد می کنند. عده ای از والدین هم با صبر و حوصله و مدارا از کودکشان حمایت می کنند و به این ترتیب، از تشدید این عادت پیشگیری می کنند.

سرگرمی هایی ایجاد کنید که استفاده از دست ها در آنها زیاد باشد

او خاطرنشان کرد: والدینی که کودک آنها درگیر این مشکل است بهتر است حواس کودک را پرت کنند یعنی زمانی که کودک می خواهد شروع به جویدن ناخن کند از او بخواهیم که نقاشی بکشد، کاردستی درست کند و به او اسباب بازی بدهیم. در واقع، باید برای کودک سرگرمی هایی ایجاد کنیم که مجبور به استفاده از انگشتان خود شود.

این مشاور در ادامه گفت: همچنین، می توانیم با کودک شروع به صحبت کنیم و فکر جویدن ناخن را از سر او بیندازیم. به طور کلی، بهتر است اوقات فراغت کودک با فعالیت های مورد علاقه او و به ویژه فعالیت هایی پر شود که استفاده از دست ها و انگشت ها در آنها زیاد باشد.

وقتی والدین، کودک را لجوج و عصبی می کنند

شیرلو اظهار داشت: نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که انتقاد، تذکر پی در پی، تهدید و سرزنش نه تنها هیچ گونه اثر درمانی ندارد بلکه کودک شما را لجوج تر و عصبی تر می کند. والد به عنوان نزدیک ترین فرد به کودک باید دیدی مثبت و سازنده نسبت به مشکل فرزند خود داشته باشد. یعنی با محبت، توجه و حمایت و به صورت ملایم و واضح در مورد ناخوشایند بودن این رفتار با کودک صحبت کند و به او کمک کند تا عادت خود را کنار بگذارد.

از روش های تشویقی استفاده کنید

او با اشاره به اهمیت تشویق کودک بیان داشت: نکته بعدی این است که هر وقت کودک در ترک عادت خود پیشرفت کرد و موفقیتی به دست آورد از روش های تشویقی استفاده کنیم. مثلا می توانیم به او ستاره بدهیم یا با تعدادی برچسب و ستاره جایزه ای را برای او فراهم کنیم. ما به این شکل می توانیم خوشحالی و رضایت خود را به فرزندمان نشان بدهیم. باید علت این تشویق ها را هم برای کودک توضیح دهیم تا او هم سعی در بهتر شدن رفتار خود داشته باشد.

مشکل ناخن جویدن کودک - دلایل ناخن جویدن کودکان و راهکارهایی که برای حل این مشکل وجود دارد

صبر و حوصله داشته باشید

این مشاور خاطرنشان کرد: والدین باید بدانند هر رفتاری وقتی به صورت عادت در می آید و در یک فرد تثبیت می شود زمان می برد تا به طور طبیعی ترک شود. ما ابتدا باید آگاه شویم که چطور این اتفاق افتاده و ما باید چه کاری انجام دهیم. همچنین، باید صبر و حوصله داشته باشیم و نکات لازم را رعایت کنیم تا این عادت ترک شود.

شیرلو اظهار داشت: معمولا به این صورت است که وقتی کودک بزرگ تر می شود و از کودکی وارد دوره نوجوانی شده و در مرحله کسب غرور قرار می گیرد و این احساس را دارد که همه به او نگاه می کنند، خود به خود ناخن جویدن او ترک می شود.

او در پایان گفت: اگر خودمان با رعایت این نکات نتوانستیم به فرایند ترک عادت کودک کمک کنیم یا علت ناخن جویدن فشار روانی خارج از منزل است و کودک این دلیل را با ما در میان نمی گذارد و نمی توانیم آن را کاهش دهیم پیشنهاد می کنم که حتما به یک روانشناس و درمان گر کودک مراجعه کنید.

مطالب مرتبط: 

تیک هایی که اگر درمان نشوند تا آخر عمر کودک او را درگیر می کنند/ راه چاره چیست؟

ناخن جویدن در کودکان، عوارض و راه های درمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *