تغذیه و سلامت

چرا بهتر است بی خیال خوردن سوسیس و کالباس شویم؟// ویژگی های سوسیس و کالباس خوب

این روزها که مصرف فست فودها به خصوص در مناطق شهری بسیار بالا رفته اند طبیعتا مصرف سوسیس و کالباس هم بسیار بیشتر شده است. این در حالی است که همه ما به صورت جسته و گریخته از مضرات مصرف زیاد این مواد غذایی خبر داریم. در این گزارش با دلایل مضر بود این مواد آشنا می شویم و با این حال راه هایی به شما پیشنهاد می کنیم که سوسیس و کالباس مرغوب را تشخیص دهید و اگر از این محصولات استفاده کردید مضرات آن برای شما کاهش پیدا کند.

 

موسسه خانواده سلامت بنیان- سعیده احسانی فر، سوسیس توسط سومریان در ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد ابداع شد. سوسیس از واژه فرانسوی کهن (saussich) که خود از واژه لاتین (salsus) به معنی نمک زده گرفته شده، پدید آمده است. کالباس نیز (kielbasa) در واقع یک نوع سوسیس لهستانی است که در ایران به تمام سوسیس های حجیمی که معمولا بطور سرد مصرف می گردند، اطلاق می شود.

 

عدم مطابقت اکثر سوسیس و کالباس ها با استانداردهای سلامت

در شهریور سال ۱۳۸۸ اداره استاندارد تهران اقدام به نمونه برداری از ۲۶ نمونه سوسیس و کالباس و همبرگر از مراکز عرضه و فروشگاه های زنجیره ای کرد و این نمونه ها از نظر منشأ بافت گوشتی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج این آزمون نشان داد که از ۲۰ نمونه سوسیس و کالباس ۱۸ مورد با استانداردهای سلامت مطابقت نداشتند.

 

سوسیس و کالباس، یکی از نمونه های مواد غذایی است که به راحتی آماده مصرف می شود و در عین حال بسیار خوشمزه است و به همین دلیل طرفداران زیادی در میان مردم دارد. اما افزایش استقبال مصرف کنندگان از انواع سوسیس و کالباس، در شرایطی مشاهده می شود که بسیاری از متخصصان تغذیه، به مضرات مصرف این نوع مواد غذایی اشاره می کنند. این در حالی است که مصرف نوشابه ها، سوسیس و کالباس نیز همپای این مواد هر روز افزایش می یابد به همین علت اغلب کودکان و نوجوانان با مشکل کمبود آهن، روی و انواع ویتامین ها مواجه هستند و رشد آن ها به طور کامل انجام نمی شود.

 

سید ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه در این رابطه می گوید: ۲ مسأله اصلی در موضوع استفاده از سوسیس و کالباس وجود دارد که سوسیس و کالباس از چه موادی تهیه می شود و در تهیه این فرآورده آیا از استانداردهای تعیین شده، تبعیت می کنند یا خیر. تمام محصولات موجود در بازار در کارخانه های نام آور تولید نمی شود، و مشخص نیست سوسیس و کالباس های فله ای موجود در بازار با چه مواد اولیه ای و در چه اماکنی تولید می شوند.

 

نباید میزان مصرف مواد نگهدارنده نیترات و نیتریت در این مواد از میزان استاندارد بیشتر باشد و مدت نگهدارندگی آنها نیز نباید افزایش یابد. این مواد توان دفاعی بدن را تحت فشار قرار می دهد و موجب هجوم اسیدهای چرب اشباع شده، می شود و عوارض صورت بیماری های قلبی عروقی و سرطان ها بروز می کند. مصرف استاندارد مواد نگهدارنده مساله ای ایجاد نمی کند اما بیش از آن خطرناک است.

 

تأثیر مصرف سوسیس، بر افزایش فشار خون

کارشناسان تغذیه در انگلیس هشدار دادند مقدار نمک موجود در اکثر سوسیس ها بیشتر از نمکی است که در یک پاکت چیپس وجود دارد. گروهی از متخصصان تغذیه به مطالعه روی محتوای نمک موجود در گوشت تازه، گوشت منجمد و سوسیس ها پرداختند و متوجه شدند از بین ۲۴۶ محصول مختلف سوسیس که در این کشور توزیع می شود مقدار نمک موجود در آن ها بیشتر از نمک یک پاکت چیپس است.

 

در واقع، برای هر ۵۰ گرم گوشت فرآوری شده در هر وعده، خطر بیماری های قلبی تا ۴۲ درصد افزایش می یابد و خطر دیابت نیز تا ۱۹ درصد بالاتر می رود. این متخصصان می گویند وقتی فردی در روز فقط ۲ عدد سوسیس به عنوان وعده غذایی مصرف می کند، حدود نیمی از حداکثر مقدار مجاز مصرف روزانه نمک را دریافت کرده است. این کارشناسان تاکید دارند که گران تر بودن کالا به معنی سالم تر بودن آن نیست، چون در برخی موارد حتی محصولات گران تر، نمک بیشتری دارند.

 

نمک فشار خون را بالا می برد و منجر به سکته مغزی، حمله قلبی، پوکی استخوان و بیماری های کلیوی می شود به همین خاطر هر فرد مجاز نیست که بیش از ۶ گرم نمک در روز مصرف کند.

 

کاری که سوسیس و کالباس با پوست می کنند

در سال های اخیر استفاده از فرآورده هایی مانند سوسیس و کالباس به صورت چشمگیری افزایش یافته است. این در حالی است که این مواد در کنار طعم جذب کننده خود، مضرات فراوانی دارند. دکتر فرید صفر، پژوهشگر بیماری های پوستی معتقد است مصرف زیاد سوسیس و کالباس ممکن است در مواردی کهیر ایجاد کند اما در بیشتر موارد تشدید کننده برخی بیماری های پوستی از جمله خارش و یا بیماری های حاد پوستی است.

 

بیشترین عامل تحریک کنندگی این مواد، فلفل، ادویه و مواد رنگی و افزودنی است که در آن به میزان زیاد وجود دارد. بنابراین، به افرادی که سابقه بیماری های پوستی، خارش یا کهیر دارند، توصیه می شود مصرف این قبیل فرآورده ها را به حداقل برسانند و ترجیحا از مصرف آن ها خودداری کنند. ضمنا در بسیاری از موارد اطمینانی از سلامت گوشت مصرفی در این فرآورده ها نیز وجود ندارد.

 

خطر بروز سرطان مثانه با مصرف سوسیس و کالباس

مصرف سوسیس و کالباس خطر بروز سرطان مثانه را تا ۳۰ درصد افزایش می دهد. محققان تاکید دارند، مواد افزودنی که در گوشت های فرآوری شده شامل سوسیس و کالباس استفاده می شوند، خطر ابتلا به این سرطان را تشدید می کنند. محققان در تشریح این اثرگذاری، متذکر شدند که نمک هایی مثل نیتریت سدیم و نیترات سدیم در این غذاها می توانند با اسید معده واکنش انجام داده و در طول فرآیند هضم و جذب غذا، مواد سرطانی را تشکیل دهند.

 

دانشمندان انستیتو ملی سرطان در راکویل آمریکا، رابطه بین مصرف افزودنی های گوشتی و خطر بروز سرطان مثانه را مورد ارزیابی قرار دادند. دکتر آماندا کروس یادآور شد که انجام مطالعات بیشتر در این زمینه ضروری است.

 

تأثیر مصرف سوسیس و کالباس در ابتلا به بیماری های ژنتیکی

به گفته محمد تقی اکبری، رئیس انجمن ژنتیک ایران، مصرف سوسیس و کالباس قطعا در ابتلا به بیماری های ژنتیکی اثر دارد، البته این ابتلا به مرور اتفاق می افتد. میزان بیماری های ژنتیک در ایران نظیر سایر کشورهاست و در مواردی به دلیل ازدواج خویشاوندی بیشتر از سایر کشورها می باشد. امکانات موجود برای تشخیص و شناسایی بیماری های ژنتیکی به این صورت است که سازمان بهزیستی مراکز مشاوره ژنتیک برای بیماری های ژنتیک طی دهه گذشته در استان های مختلف ایجاد کرده است و مراکز بهداشت سراسر کشور نیز به بیماری های ژنتیک پرداخته اند.

 

در حال حاضر حداقل ۱۳ تا ۱۶ هزار بیماری ژنتیکی وجود دارد که برخی از آن ها شیوع بالا دارد و شیوع برخی خیلی پایین است. متأسفانه آمار دقیقی از همه مبتلایان به بیماری های ژنتیکی نداریم؛ اما در مورد بیماری های غربالگری شده مانند تالاسمی می توان آمار داد.

 

سید ضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه در این رابطه می گوید: مصرف بیش از حد مواد افزودنی در سوسیس و کالباس خطرناک است و رادیکال های آزاد که بر اثر استفاده از این مواد به وجود می آید، می تواند اطلاعات DNA را تغییر دهد و یک سلول سالم به سمت سرطانی شدن سوق دهد.

 

دشمنی سوسیس و کالباس با قلب

تحقیقات تازه حاکی از آن است که گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس به سلامت قلب آسیب می رساند. به گزارش هلث دی نیوز، بررسی های دانشمندان دانشگاه هاروارد نشان می دهد که چربی های گوشت قرمز موجود در گوشت های فرآوری شده عامل خطری برای بیماری های قلبی است. واژه گوشت فرآوری شده به هر گوشتی اشاره می کند که با دودی شدن، نمک سود کردن و اضافه کردن مواد شیمیایی خاص و مواد نگهدارنده تهیه می شوند. همبرگر، سوسیس، کالباس و ژامبون ها جزو گوشت های فرآوری شده هستند.

 

برای کاهش خطر حملات قلبی و دیابت افراد باید از مصرف زیاد گوشت های فرآوری شده اجتناب کنند. به عنوان مثال نباید زیاد در وعده های غذایی خود هات داگ، سوسیس و یا کالباس بخورند. مصرف این غذاها نباید بیش از یک بار در هفته باشد. طبق تحقیقات دانشمندان دانشگاه هاروارد روی یک میلیون و دویست هزار نفر که نتایج آن در کنفرانس انجمن قلب آمریکا مطرح شد، مشخص شد ۲۳ هزار و هشتصد نفر از این افراد دچار بیماری های قلبی بوده و ۲ هزار و دویست نفر هم به سکته مبتلا شده و ۱۰ هزار نفر دیابت داشتند.

 

محققان در این بررسی دریافتند که افرادی که گوشت قرمز فرآوری نشده مصرف می کردند به طور قابل توجهی کمتر در معرض خطر بیماری های قلبی و دیابت قرار داشتند. اما در هر حال خوردن گوشت های فرآوری شده با افزایش خطر ابتلا به این دو بیماری ارتباط داشت.

 

برای هر ۵۰ گرم گوشت فرآوری شده در هر وعده، خطر بیماری های قلبی تا ۴۲ درصد افزایش می یابد و خطر دیابت نیز تا درصد بالاتر می رود. به گفته محققان وجود نمک، مواد شیمیایی نگهدارنده و چربی دلیل ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت است.

 

ویژگی های سوسیس و کالباس مرغوب

 

  1. باید دارای پوست براق باشند.
  2. دارای بسته بندی مناسب و بدون حباب هوا باشند.
  3. پس از پخته شدن کاهش حجم ندهند. هر قدر کیفیت گوشت بکاررفته پایین تر باشد، میزان چروکیدگی و افت حجمی سوسیس و کالباس نیز پس از پخت بیشتر خواهد بود.
  4. هر قدر درصد گوشت در فرآورده بیشتر باشد، مرغوبیت آن نیز بالاتر خواهد بود.
  1. در آن ها از خرده های نان، آرد و چربی بیش از اندازه استفاده نشده باشد.
  2. فاقد گلوتن (Gluten) باشند. یعنی فاقد خرده نان، پودر سیب زمینی و برنج باشند. این سوسیس و کالباس ها ایجاد حساسیت نکرده و از درصد گوشت بالاتری برخوردار می باشند.
  3. سوسیس و کالباس نباید دارای لکه های تیره و سبز رنگ باشند.

 

نحوه انتخاب محصول

  • محصولی را خریداری کنید که پروانه ساخت، ترکیبات، تاریخ تولید و انقضا و آدرس تولید کننده بر روی بسته آن درج شده باشد.
  • در زمان خرید از عدم پارگی و چروگیدگی پوشش محصول مطمئن شوید. زیرا هر گونه پارگی در پوشش محصول باعث نفوذ آلودگی به درون آن می شود.
  • از خرید و مصرف محصولاتی که دارای رنگ غیر طبیعی (رنگ دانه های سبز، قهوه ای و…) و طعم ترشیدگی هستند خودداری کنید.
  • تجمع چربی در زیر پوشش سوسیس و کالباس نشانه کیفیت پایین محصول است، پس بهتر است از مصرف آن خودداری کنید.

 

نکاتی در مورد نگهداری و مصرف سوسیس و کالباس

  • سوسیس و کالباس از زمان تولید تا مصرف باید در دمای ۰ تا ۴ درجه در یخچال نگه داری شوند.
  • کالباس برش خورده را برای مصرف یک وعده خریداری کنید.
  • حتی الامکان از منجمد کردن سوسیس و کالباس خودداری کنید. زیرا باعث افت کیفیت محصول می شود.
  • اگرچه سوسیس به صورت خام قابل استفاده است اما توصیه ۱ می شود آن را با حرارت ملایم تفت بدهید.
  • در دوران بارداری از سوسیس و کالباس استفاده نکنید.
  • در صورت انجماد محصول، پس از رفع انجماد از منجمد کردن مجدد آن خودداری کنید.
برچسب ها

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا
بستن